İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vergi vermeyene kilise kapısı kapalı

Almanya’da piskoposların aldığı bir kararla Katolikler, özel kilise vergisini ödemeyi reddetmeleri halinde kutsal ayin ve dini törenle gömülme haklarını kaybedecek. Karara göre yüzde 8 kilise vergisi ödemeyen kişiler artık bir Katolik olarak kabul edilmeyecek yani dini tören izni alamayacak, kilise, Katolik okul ve hastanelerinde çalışamayacak… Resmi olarak kayıtlı Katolik, Protestan ve Yahudiler yıllık yüzde 8-9 din vergisi ödüyor. Bu karar dini mülklerin kamulaştırılması için 19. yüzyılda yürürlüğe girmişti.. Maliye Bakanlığı,  kiliseye bağlı olduğunu bildiren mükelleflerin ödediği verginin yüzde 8-9’unu kiliseye tahsis ediyor. (Darısı başımıza.İnşallah yakın zamanda Türkiye de Hıristiyanların ödediği vergilerin bir bölümünü ilgili cemaatlere öder. HYETERT)

***
Almanya ’da piskoposların aldığı bir kararla Katolikler, özel kilise vergisini ödemeyi reddetmeleri halinde kutsal ayin ve dini törenle gömülme haklarını kaybedecek. Karara göre yüzde 8 kilise vergisi ödemeyen kişiler artık bir Katolik olarak kabul edilmeyecek yani dini tören izni alamayacak, kilise, Katolik okul ve hastanelerinde çalışamayacak. Ölmeden önce tövbe etmemeleri durumundaysa dini törenle gömülmeleri reddedilecek. Ancak piskoposlar kiliseyi terk edenlerin sayısının artışından da endişeli. Piskoposlar, bu tür bir kararın Katolik cemaatine karşı daha ciddi bir sonuç doğuracağını düşünüyor. ‘Biz Kiliseyiz’ adlı Katolik hareketinden Christian Weisner, kararın kiliseyi derin bir krize sokacağını ve piskoposların çok yanlış bir sinyal verdiğini’ belirtti. Aksini düşünenler de var. Mannheim’dan rahip Lukas Glocker, vergilerin çocuk yuvaları ve işsizlere yardım gibi önemli işler için kullanıldığını belirtti. Resmi olarak kayıtlı Katolik, Protestan ve Yahudiler yıllık yüzde 8-9 din vergisi ödüyor. Bu karar dini mülklerin kamulaştırılması için 19. yüzyılda yürürlüğe girmişti.
Kilisenin korkusu
Ülkede yüzde 30’luk bir Katolik nüfusu bulunuyor. Ancak Alman rahiplerin cinsel istismar haberlerinin artmasıyla kiliseden ayağı kesilenlerin sayısı 2010’da 181 bine ulaştı. 2007’de Katolik inancına bağlı kalacağını ancak vergi ödemeyeceğini duyuran hukuk Profesörü Hartmut Zapp vergiden muaf tutulmak için dava açtı. Zapp’ın davası yarın Leipzig Federal İdare Mahkemesi’nde görülecek. Zapp kazanırsa bu kiliseye ciddi bir darbe olacak. Şu ana kadar vergi ödemediği için aforoz edilen de yok. Maliye Bakanlığı,  kiliseye bağlı olduğunu bildiren mükelleflerin ödediği verginin yüzde 8-9’unu kiliseye tahsis ediyor. {BERLİN/ BBC }

Yorumlar kapatıldı.