İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Din yasası” için kutsal ittifak

“Müslümanların Masumiyeti” adlı filme tepkiler devam ederken, Rusya’da halkın dini duygularını rencide edecek söz ve eylemlere karşı ağır cezalar öngören yasa tasarısı “jet hızıyla” Duma’nın gündemine geldi… Böylece, halkın dini duygularını rencide edenler, geleneksel dinler ve onların sembollerine-ritüellerine yönelik saldırıda bulunanlar 300 bin rubleye kadar para, 200 saate kadar sosyal işlerde zorunlu çalışma ya da 1-4 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacaklar.

***
“Müslümanların Masumiyeti” adlı filme tepkiler devam ederken, Rusya’da halkın dini duygularını rencide edecek söz ve eylemlere karşı ağır cezalar öngören yasa tasarısı “jet hızıyla” Duma’nın gündemine geldi.
Bugün Duma’da görüşülecek olan yasa tasarısına, Putin’in partisi Birleşik Rusya’dan Komünist Parti’ye kadar, parlamentoda temsil edilen dört parti de tam destek verdi.
Yasa tasarısı, bugüne dek genelde bin rubleden 5 bin rubleye kadar “idari ceza”lara konu olan hakaret suçlarını “ağır suçlar” kapsamına alacak.
Böylece, halkın dini duygularını rencide edenler, geleneksel dinler ve onların sembollerine-ritüellerine yönelik saldırıda bulunanlar 300 bin rubleye kadar para, 200 saate kadar sosyal işlerde zorunlu çalışma ya da 1-4 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacaklar.
“Müslümanları Masumiyeti” adlı filme gelen yoğun tepkilerin ardından Rusya’da hem Ortodoks hem de Müslüman din adamlarından, “dini inançlara hakaret edenlere ağır ceza verilmesi” talebi gündeme gelmişti.
Bu arada Rusya’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre, Moskova Tver Mahkemesi, savcılığın ‘Müslümanların Masumiyeti’ filminin aşırı içerikli olarak kabul edilmesi yönündeki talebini daha erken bir tarihte inceleyecek. Duruşma 1 Ekim 2012 tarihinde gerçekleşecek. Daha önce duruşma 17 Ekim tarihi için kararlaştırılmıştı.
ABD’de çekilen ‘Müslümanların Masumiyeti’ adlı filmden bazı kesitler 11 Eylül terör eylemlerinin yıl dönümünde internette yayınlanmıştı. ‘Müslümanların Masumiyeti’ filminin Arap ülkelerinde yayınlanmasından sonra Amerika karşıtı protesto gösterileri boy göstermeye başlamıştı.
Google, içeriğin Youtube video paylaşım sitesinin kulanım kurallarına aykırı olmadığı için filmi ve filmin fragmanını Youtube’dan kaldırmayı reddetti.
Eğer Tver Mahkemesi filmin içeriğini aşırı unsurlar içerdiğini kabul ederse, filmin Rusya’da dağıtımı resmi olarak yasaklanacak. Ayrıca bazı bölgelerdeki yerel savcılıklar duruşmaya kadar Youtube sitesine erişimin bloke edilmesi için internet sitelerine baskı yapmaya başladılar. Ayrıca Vkontakte sosyal iletişim ağı da savcılıktan uyarı aldı.

Yorumlar kapatıldı.