İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baydemir, Gazetecileri Kabul Etti

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türk ve Ermeni gazetecileri kabulünde, “Halklar arasındaki ilişkilerde sıkça kullanılan “hoşgörü” kavramına değinen Baydemir, “Hoşgörü, kendini haklı ve büyük gösterenin diğerini hoş görmesi anlamına geliyor. Oysa etnik kimliğe, dinsel kimliğe saygı duymak zorundayız” dedi. Baydemir, “En büyük zulümlerden biri; yok saymaktır, etnik kimliği yok saymaktır, yaşanan zulmü yok saymaktır, var olan inancı yok saymaktır. Yok saymak en dip aşağılamadır. Ben acıları, dinleri, halkları ve halkların haklarını tanıyorum” diye konuştu. Baydemir, tüm Ortadoğu halklarını birbirini tanımaya, acılarını paylaşmaya davet etti. Baydemir, bir gün Ortadoğu’da sınırların kalkacağına inandığını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türk ve Ermeni gazetecileri kabulünde, “En büyük zulümlerden biri; yok saymaktır, etnik kimliği yok saymaktır, yaşanan zulmü yok saymaktır, var olan inancı yok saymaktır. Yok saymak, en dip aşağılamadır” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, meslek içi eğitim için kente gelen Ermeni ve Türk gazetecileri kabul etti. Aralarında IMC TV programcısı Aris Nalcı, Erivan Basın Kulübü Başkanı Boris Navasardian, Eurosia, Armnews, Yerkir Media gibi kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ABD’de yaşayan Diyarbakırlı sanatçı Udi Yervant ve Türk basın mensuplarının bulunduğu 20 kadar gazeteciyi güllerle karşılayan Baydemir, “Yurt dışı yasağım kalkarsa Erivan’a gitmeyi çok isterdim. Diyarbakır’dan bir demet çiçeği anıta bırakmak isterdim. Çok üzgün olduğumu ifade etmek isterdim. Geçmişin vicdansızlığını reddettiğimi müjdelemek isterdim” diye konuştu. Irkçılığın dünyanın başındaki en büyük bela olduğunu kaydeden Baydemir, “20. yüzyıldaki ölümlerin en büyük nedeni, ırkçı bakış açısıdır” dedi.
Halklar arasındaki ilişkilerde sıkça kullanılan “hoşgörü” kavramına değinen Baydemir, “Hoşgörü, kendini haklı ve büyük gösterenin diğerini hoş görmesi anlamına geliyor. Oysa etnik kimliğe, dinsel kimliğe saygı duymak zorundayız” dedi. Baydemir, “En büyük zulümlerden biri; yok saymaktır, etnik kimliği yok saymaktır, yaşanan zulmü yok saymaktır, var olan inancı yok saymaktır. Yok saymak en dip aşağılamadır. Ben acıları, dinleri, halkları ve halkların haklarını tanıyorum” diye konuştu. Baydemir, tüm Ortadoğu halklarını birbirini tanımaya, acılarını paylaşmaya davet etti. Baydemir, bir gün Ortadoğu’da sınırların kalkacağına inandığını söyledi.
Bir gazetecinin Oslo görüşmeleri ile ilgili sorusu üzerine Baydemir, süreci bozan, yeniden barış ve müzakere sürecine karşı çıkanların akan kandan sorumlu olduğunu söyledi. “Ölümlere seyirci kalmak suçtur, vebaldir” diyen Baydemir, “20. yüzyıl kafası ile 21. yüzyıl sürdürülemez. Barıştan ve müzakereden kaçmak en büyük korkaklıktır. Yaptıklarımızdan sorumluyuz ama yapmadıklarımızdan da sorumluyuz” ifadelerini kullandı.
Daha sonra, Erivan Basın Kulübü Başkanı Boris Navasardian, Başkan Baydemir’e Ermeni bir bilim insanının kitabını armağan etti. ve toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

Yorumlar kapatıldı.