İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Rus NATO’sundan Türkiye sınırında tatbikat

Rusya’nın öncülüğünde eski Sovyet ülkelerinden oluşan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi ülkelerden 2 bin 500 asker Ermenistan’da askeri tatbikat gerçekleştirdi… Ermenistan’da gerçekleşen tatbikata KGAÖ üyesi Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan’dan askeri birlikler katıldı. Rusya’nın Gümrü askeri üssünde bulunan varlıkların da dahil olduğu tatbikat bir hafta boyunca devam etti… Son olarak Özbekistan örgüt üyeliğini askıya aldığını açıklamıştı.

 ***
 Tatbikatla ilgili basına açıklamada bulunan KGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja, “KGAÖ içinde oluşturulan Hızlı Hareket Gücü’nün tüm yapılarının eğitimden geçmesi önemli. Burada askeri varlıkların yanı sıra, iç güvenlik birimleri ve acil durum bakanlıklarına ait birimler birlikte tatbikat yaptı.” dedi.
Ermenistan’da gerçekleşen tatbikata KGAÖ üyesi Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan’dan askeri birlikler katıldı. Rusya’nın Gümrü askeri üssünde bulunan varlıkların da dahil olduğu tatbikat bir hafta boyunca devam etti.
Tatbikatta özellikle örgüt üyesi ülkelerin askeri varlıklarının koordineli operasyon kabiliyetleri geliştirilirken, tank, savaş helikopterleri, gerçek silahlar denendi.
Tatbikatı Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın yanı sıra, BM, Kızılhaç, AGİT temsilcileri de izledi.
2008’de Ermenistan’da gerçekleşen askeri tatbikata KGAÖ üyesi ülkelerden 4 bin asker katılmıştı.
Eski Sovyet coğrafyasında altı ülkenin yer aldığı askeri ittifak KGAÖ 1992’de kuruldu. KGAÖ’nün Birleşmiş Milletler Genel Kurul’unda gözlemci statüsü bulunuyor. Son olarak Özbekistan örgüt üyeliğini askıya aldığını açıklamıştı.
Diğer taraftan KGAÖ içinde oluşturulan Hızlı Hareket Birliği ile ilgili Aralık ayında yeni bir yapı oluşturulması planlanıyor. Buna göre askeri birlik gerektiğinde barış sağlayıcı operasyon yetkisine de sahip olacak.

Yorumlar kapatıldı.