İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım yasası artık zor görünüyor

Fransa Meclisi Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Elisabeth Guigou, Anayasa Mahkemesi’nin son kararından sonra 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili soykırım iddialarının inkarını suç sayan yasanın tekrar hazırlanmasının oldukça zor gözüktüğünü söyledi… Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ise söz konusu yasa tasarısı girişimlerinin Türk-Fransız ilişkilerinin dışında, Türk-Ermeni ilişkilerine de büyük zarar verdiğini söyledi.

***
Fransa Meclisi Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Elisabeth Guigou, Anayasa Mahkemesi’nin son kararından sonra 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili soykırım iddialarının inkarını suç sayan yasanın tekrar hazırlanmasının oldukça zor gözüktüğünü söyledi.
Boğaziçi Enstitüsü tarafından düzenlenen bir panelde, Fransız seçimlerinin ardından Türk-Fransız ilişkilerinin geleceği Paris’te masaya yatırıldı.
Panelde konuşan eski adalet bakanlarından Guigou, ”Anayasa Mahkemesi’nin parlamentoda kabul edilen yasayı bozmasının ardından, yine bu yönde bir yasa tasarısı hazırlanması oldukça zor gözüküyor” dedi.
Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bu konuda ”hassas”davrandığını hatırlatan Guigou, Anayasa Mahkemesi kararının, yeni bir yasa tasarısı hazırlanmasının hukuki olarak önünü kestiğini ifade etti.
Yine panele katılan eski kültür bakanlarından Jack Lang, ”ifade özgürlüğüne aykırı olduğu” gerekçesiyle meclisteki oylamalarda, yasaya karşı oy verdiğini hatırlattı ve Guigou gibi, yeni bir tasarı hazırlanmasının zor olduğu görüşünü yineledi.
Lang, ”parlamentoların yargıç rolü üstlenmesi yerine Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşacak bir komitenin geçmişteki olayları araştırmasının daha doğru olacağını” söyledi.
Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ise söz konusu yasa tasarısı girişimlerinin Türk-Fransız ilişkilerinin dışında, Türk-Ermeni ilişkilerine de büyük zarar verdiğini söyledi.
Yakış, yine bu girişimlerin Türk ve Fransız ticari ilişkilerine zarar verdiğini vurguladı.
TBMM ve Avrupa Parlamentosu arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Fransa’daki yeni Sosyalist iktidarın Türk-AB ilişkilerinde daha yapıcı ve olumlu rol oynaması gerektiğini söyledi.
Fransa’da daha önceki iktidar döneminde tam üyelik müzakereleriyle ilgili 5 faslın açılmasının engellediğini hatırlatan Flautre, yeni iktidarın bu engellemeyi kaldırması gerektiğini söyledi.
Guigou da yeni iktidarın Türkiye-AB ilişkilerine daha olumlu yaklaşacağını söyledi.
Türk ve Fransız siyasetçi, akademisyen, işadamı ve araştırmacıların kurduğu Boğaziçi Enstitüsü, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor
Kaynak: AA

Yorumlar kapatıldı.