İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlhan Selçuk annesinin Ermeni olduğunu gizledi mi?

Hasan Cemal’in son kitabı yeni bir tartışmayı gündeme getirdi: Cemal’e göre gazeteci İlhan Selçuk, annesinin Ermeni olduğunu saklıyordu…

İlhan Selçuk un annesi Hikmet Kasım Hanım


Gazeteci-yazar Hasan Cemal’in geçen hafta piyasaya çıkan kitabı ‘1915: Ermeni Soykırımı ’ pek bilinmeyen bir bilgiyi gündeme getirdi. Cemal, Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve yazarı İlhan Selçuk’un annesinin Ermeni olduğundan ama kendisinin bunu hiç dillendirmediğinden söz ediyor: “İlhan Selçuk’un annesi Ermeni idi. Ama nedense bunu bizden, herkesten saklamıştı. İlhan Abi’nin annesinin Ermeni olduğunu 2010 yılındaki ölümüne yakın öğrenecektim” diyor. Yazar Murat Sabuncu ise dün T24’te yayımlanan köşe yazısında Hasan Cemal’in kitabından yola çıkarak iki yıl önce vefat eden İlhan Selçuk’u yazdı. Daha doğrusu Selçuk’un Ermeni annesini… Sabuncu yazısında, “Hasan Cemal’in yeni kitabından öğreniyorum ki onun da (İlhan Selçuk) hayatında konuşmayı istemediği, Cemal’in deyimiyle ‘herkesten sakladığı’ bir konu vardı: Annesinin Ermeni oluşu” diyor. 

‘Selçuk belki de haklıydı…’ Sabuncu yazısında, Selçuk’un bu durumu neden ‘saklamış’ olabileceği konusunda ise şöyle bir akıl yürütüyor: “Kim bilir belki de haklıydı İlhan Selçuk. Ne de olsa bu topraklarda Türk kimliğinin dışındaki kimliklerle var olmak kolay değil. Bu cumhuriyetin sahibinin herkes, hepimiz değil, sadece bir grubunmuş gibi sunulması, bunun normal karşılanması. Başka kimliklerin dışlanması, hedef gösterilmesi, hatta öldürülmesi…” İlhan Selçuk’un annesi Hikmet Kasım Hanım’ın Ermeni olduğu iddiası daha önce yazar Emine Uşaklıgil’in ‘Benim Cumhuriyetim’ adlı kitabında da yer almıştı. Yalçın Küçük bunun üzerine 8 Mayıs 2011 tarihinde Aydınlık’ta yayımlanan ‘Bir Emine’m’ adlı yazısında durumu onaylıyordu: “… (Emine) bir sırrı açıklıyor, İlhan Selçuk’un annesi ‘Ermeni’ idi, buyuruyor; bu sırrı, Gülçin Çaylıgil’den aldığını çıkarabiliyorum. Gülçin, uzun yıllar benim müdafim ve yakın dostumdu; İlhan ile çocukluk arkadaşlığı var ve İlhan’ın teyzesine ‘Roz Teyze’ diyordu, doğrudur.” 

Yakın zamanda İlhan Selçuk’un biyografisini yazan gazeteci Orhan Karaveli ise Hikmet Kasım Hanım’ın Ermeni olduğuna inanmadığını söylüyor. Hasan Cemal’in aynı konudan 4 Nisan 2011 tarihli ‘Geçmiş hiç geçmiş olmuyor ki!’ başlıklı köşe yazısında da bahsettiğini söyleyen Karaveli iddiayı ciddiye almıyor: “İddiayı ben de duydum ama ciddiye almadım, (Ermeni) olursa da ne olur diye düşünüyorum. Aile ortamını, kardeşlerini hatta kimsenin bilmediği kardeşlerini bilirim ben İlhan Selçuk’un. Annesinin Ermeni olduğu bir rivayet, üzerinde durmadım” diyor ve ekliyor: “Benim için önemli olan onların Türk toplumu içinde aldıkları yerdir.”

http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&ArticleID=1100510&CategoryID=77

Yorumlar kapatıldı.