İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sevag davası Kasım’a ertelendi

Batman’da zorunlu askerliğini yaparken silah arkadaşı tarafından vurularak öldürülen Ermeni er Sevag Şahin Balıkçı davasına devam edildi… Mahkeme heyeti sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi. Mahkeme ayrıca, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan atış mesafesinin tespit edilmesi ve gönderilen giysiler üzerinde giriş ve çıkış deliğinin mevcut olup olmadığı, bunların birbirleri ile uyumlu olup olmadığı konularının tespiti için rapor istenmesine karar verdi. Mahkeme, yayın yasağı talebini ise yazılı olmadığı gerekçesiyle reddetti. Duruşma 5 Kasım 2012 tarihine ertelendi.

Etkin Haber Ajansı / 07 Eylül 2012 Cuma, 18:49
DİYARBAKIR- Batman’ın Kozluk İlçesi Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda 24 Nisan 2011 tarihinde zorunlu askerlik yaptığı birlikte, yine askerliğini yapan er Kıvanç Ağaoğlu tarafından vurularak öldürülen Ermeni asker Sevag Şahin Balıkçı’nın ölümüne ilişkin davaya Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda bulunan Askeri Mahkeme’de devam edildi.
Sevag’ın ailesi ve avukatların hazır bulunduğu duruşmada, er Şahin’in yaralı olarak götürüldüğü Kozluk Devlet Hastanesi Baştabipliği Acil Servisi’nde görevli olan Dr. Serkan Bütün dinlendi. Bütün, olay günü Gümüşörgü Köyü veya karakolunda bir askerin yaralandığı bilgisinin kendilerine verilerek acil servisten bir ambulans istendiğini fakat Balıkçı’nın bir araçla hastaneye getirildiğini belirtti. Bütün, olay gününü şöyle anlattı: “Yaptığım ilk müdahalede nabız almadık, dinleme ile kalp sesi alamadık, pupilleri genişleyip sabitlenmişti. Yaklaşık bir ya da bir buçuk saat kalp masajı yaptık. Kalp masajında sonuç alamadık. Genel muayenesinde karın yan duvarlarında sağ ve sol yandan olacak şekilde birer adet mermi giriş ve çıkış deliği olduğunu gördük. Fakat hangisinin giriş hangisinin çıkış olduğunu tespit edemedik. Muayeneyi yaparken müteveffanın üstünde kısa kollu haki renginde içlik vardı. Başka bir asker tarafından G-3 ile yaralandığını söylediler. Kıyafeti incelemedim. Ancak ölü muayene için hastaneye gelen kadın savcı kıyafetine baktığında kıyafetin delik olduğunu gördüm.”
Ardından Yüzbaşı Murat Yazgan, hazırladığı bilirkişi raporunu okudu. Yazgan, “Kontrol ve nezaket görevinin layığı ile yerine getirilmesi maksadıyla birlik komutanlığınca ihdas edilmesi gereken kontrol nöbetlerinin uygun olarak yazılmadığı; hizmete gidecek personelin hizmet defterine yazılarak sorumlu lider personel tarafından tespit edilmediği; emniyet ve kaza önleme ile ilgili denetimin yapılmadığı; erbaş ve erlere doldur boşalt yaptırılmadan ve talimatlandırılmadan görev yerine gönderildiği; hizmet defteri ve hizmet kağıdının bizzat karakol komutanının el yazısı ile yazılmadığı; davalının olayın olduğu anda bulunmuş olduğu nokta itibariyle tel örgünün iç tarafında olduğu ve mevzilenmediği tespit edilmiştir” dedi.
Raporun okunmasının ardından Şahin ailesinin avukatı İsmail Cem Halavurt, Yazgan’a olay tarihinde olay yerine giden er ve erbaşların güvenlik açısından silahlarını tam dolduruşta olmalarının zorunlu olup olmadığını sordu. Yazgan, bir zorunluluğun bulunmadığını belirtti.
Duruşmada, mahkemeye gelen belgeler de okundu. Bunlar arasında, Gümüşörgü Jandarma Karakolu’na bağlı köy korucularının talimatla alınan ifadeleri de bulunuyor. Buna göre, koruculardan bir kısmı silah sesi ile fark ettikleri olay sırasında Ağaoğlu’nun dizleri üzerinde durduğunu ve dizine vurduğunu öne sürerken, bazıları da olayın hemen ardından Ağaoğlu’nun tel örgülere doğru kaçtığını ifade etti.
Söz alan Av. Halavurt, dosyanın adli tıpa gönderilmesi talebini yineledi. Halavurt, “Bu aşamadan sonra ne kadar sağlıklı yapılacağını bilmemekle birlikte diğer tüm kıyafetlerle birlikte kan yoğunluğunun nerede olduğunu da içerecek şekilde yeniden incelenmesini talep ediyoruz” dedi. Halavurt, Ağaoğlu ile Sevag Şahin’in ilişkisini yakında bilen ve olayın hemen ardından komutanların tanıklarla yaptığı görüşmeye tanık olan Hakan Tekkanat’ın dinlenmesini istedi.
Sanık avukatı İbrahim Gök ise “Basın aracılığıyla müvekkilime ilişkin linç hareketi sürdürülmüştür” iddasında bulundu, yayın yasağı talep etti.
Mahkeme heyeti sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi. Mahkeme ayrıca, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan atış mesafesinin tespit edilmesi ve gönderilen giysiler üzerinde giriş ve çıkış deliğinin mevcut olup olmadığı, bunların birbirleri ile uyumlu olup olmadığı konularının tespiti için rapor istenmesine karar verdi. Mahkeme, yayın yasağı talebini ise yazılı olmadığı gerekçesiyle reddetti. Duruşma 5 Kasım 2012 tarihine ertelendi.

Yorumlar kapatıldı.