İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa: Ermeni soykırımı örnek olarak seçildi

Fransa’da ortaokul 4. sınıf tarih kitaplarında Ermeni soykırım iddialarına geniş yer verilmesi ile ilgili Fransa Milli Eğitim Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.Bakanlık, kitaplardaki Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili bölümün Birinci Dünya Savaşı’ndaki sivil kıyımları anlatmak için örnek olarak seçildiğine vurgu yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, tarih derslerinde öğrencilerin içinde yaşadıkları dünyada meydana gelen tarihi olaylarla ilgili bilgi edinmeleri sağlanırken, tutarlı ve doğru anlatımın hedef seçildiğini savunuldu.

***
Fransız Bakanlık, tarih kitaplarındaki Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili bölümün örnek olarak seçildiğine vurgu yaptı
Fransa’da ortaokul 4. sınıf tarih kitaplarında Ermeni soykırım iddialarına geniş yer verilmesi ile ilgili Fransa Milli Eğitim Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.
Bakanlık, kitaplardaki Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili bölümün Birinci Dünya Savaşı’ndaki sivil kıyımları anlatmak için örnek olarak seçildiğine vurgu yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, tarih derslerinde öğrencilerin içinde yaşadıkları dünyada meydana gelen tarihi olaylarla ilgili bilgi edinmeleri sağlanırken, tutarlı ve doğru anlatımın hedef seçildiğini savunuldu. Ortaokul tarih müfredatında ise antik çağdan günümüze kadar meydana gelmiş tarihi olaylar işlendiğine vurgu yapılan açıklamada, soykırım iddialarına yer verilen 4. sınıf tarih kitaplarında Birinci Dünya Savaşı’nın işlendiği ifade edildi.
Açıklamada, Birinci Dünya Savaşı’nın anlatıldığı bölümde savaşın sivil halka etkisi de gözler önüne serildiğine değinilirken, ”Buna örnek olarak da Verdün muharebesi ve 1915-1916 yılında Ermeni katliamları örnek seçilmiştir.” denildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “2001 yılında Fransa’nın diğer birçok ülke gibi Osmanlı döneminde meydana gelmiş ve binlerce Ermeninin yok edilmesiyle sonuçlanmış soykırım olayını kabul etmiştir.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Fransa’da tarih eğitimindeki gelişime paralel olarak tarih öğretmenlerinin de Ermeni soykırımı ile ilgili bilgileri milli sitelerde de güncellediğini aktardı.
Fransa’da tarih kitaplarında müfredat değişimine gidildiğine vurgu yapılan açıklamada, ders kitaplarının tarih eğitiminde önemli bir tamamlayıcı olacağının altı çizildi. Türkiye’nin büyük tepkisini çeken kitapların hazırlanışına da değinilen bildiride, okul kitaplarının editörler tarafından tam bir sorumluluk içinde özgür ve Fransa gelenekleriyle uyumlu olarak hazırlanarak, ortaokul ve lise temsilcilerinden oluşan komisyona sunulduğuna vurgu yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığının gözetimindeki komisyonda yapılan değerlendirmede bilimsel değerlere bağlı kalınarak ve görüşlerin titizlikle değerlendirilmesi sonucu yeni müfredatın belirlendiğinin altı çizildi.
Fransa Milli Eğitim Bakanlığı’nın referans olarak gösterdiği ve soykırım tarihinin anlatıldığı sitede ise Türk hükümetini inkarcı olmakla suçlayan bilgilerin yer alması dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.