İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

LA Başkonsolosluğu’ndan “Soykırım” Anıtına Karşı Lobi

İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com

Türk yetkililer ve Türk Amerikan toplumu, California’da Amerikalı yetkililerle temas kurarak Pasadena’da yapılması planlanan sözde Ermeni soykırımı anıtının “Türkiye’yi ve Türk halkını ağır şekilde rencide edeceği” mesajını veriyor.Bu çerçevede konuyu yetkililerle görüşmek üzere şehri ziyaret eden Los Angeles Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Arif Çelik’in çabaları, bölgedeki Ermeni Amerikalılar tarafından kınandı. Ermeni anıtına karşı diplomatik atak başlatan Türk yetkililer, şehir yönetiminin işine karışmakla itham edildi.

***
Türk yetkililer ve Türk Amerikan toplumu, California’da Amerikalı yetkililerle temas kurarak Pasadena’da yapılması planlanan sözde Ermeni soykırımı anıtının “Türkiye’yi ve Türk halkını ağır şekilde rencide edeceği” mesajını veriyor.
California eyaletindeki Pasadena şehir yetkilileriyle görüşen Türk yetkililer, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığını zira konunun halen tarihçiler tarafından tartışıldığını vurguluyor.
Bu çerçevede konuyu yetkililerle görüşmek üzere şehri ziyaret eden Los Angeles Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Arif Çelik’in çabaları, bölgedeki Ermeni Amerikalılar tarafından kınandı. Ermeni anıtına karşı diplomatik atak başlatan Türk yetkililer, şehir yönetiminin işine karışmakla itham edildi.
Contracostatimes.com’un haberine göre konuyu değerlendiren Pasadena Merkezli Ermeni Toplumu Koalisyonu Başkanı Khatchik Chahinian, “Bu, bütünüyle bizim şehrimizin değerlerine aykırı. Yabancı bir hükümet buraya gelerek bizim bölgesel işlerimize müdahil oluyor. Burası Ankara’nın ilçesi değil. Pasadena bir Amerikan şehri. Ermeniler tam 120 yıldır burada,” diye konuştu.
Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosluğu ise yayınladığı bir açıklamayla 1915 olaylarının akademsiyenler, tarihçiler ve Türk ve Ermeni toplumu tarafından tartışılmakta olduğunu vurgulayarak Başkonsolosluğun bu nedenle Pasadena şehri yetkilileriyle temasa geçtiğini aktardı. Açıklamada taraflardan birinin olaya yaklaşımını göz önünde bulundurarak bir sözde soykırım anıtı dikilmesinin tarihi problemin çözümüne yönelik olarak devam eden çabalara zarar vereceğine dikkat çekildi.
Muavin Konsolos Çelik’in ziyareti Pasadena şehri yetkilileri tarafından da doğrulandı. Yetkililer, görüşmede Ermeni anıtının onaylanma sürecinin gündeme geldiğini açıkladı.
Bölgedeki Ermeni toplumu liderleri, Pasadena şehri yetkilileriyle görüşerek 1915 olaylarının 100. yıldönümünde bir “soykırım” anıtı dikmek istediklerine yönelik planlarını sunmuş olsalar da henüz şehir yönetimine resmi bir proje sunulmuş değil.
Sözde Ermeni soykırımını tanıyan ABD eyaletleri arasında yer alan California’da bulunan Pasadena şehri, her yıl 24 Nisan’da sözde Ermeni soykırımını anmaya yönelik bildiriler yayınlamasıyla dikkat çekiyor.

Yorumlar kapatıldı.