İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Kilisenin Kurtarılması İçin, Tapu Sahibi Aranıyor

Van’ın Yukarı Bakraçlı Köyü’ndeki tarihi Yedi Kilise’nin restorasyonu tapuya takıldı. 8’nci yüzyılda inşa edilen yaklaşık bin 200 yıllık kilisenin arazisi özel mülkiyete ait çıkınca, buraya müdahale edilemiyor… Ermeniler için önemli bir mekan olan ve 7 ayrı kiliseden oluşan Yedi Kilise’nin arazisinin tapusu Hüsamettin Altaylı adlı vatandaşın üzerine çıkınca, geçen yıl restorasyon ihalesi yapılamadı.

Geçen yılki depremde büyük hasar gören tarihi kilisenin hali şimdi içler acısı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde tapunun arazinin varisleriyle ilgili araştırma yaparken, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Van Müzesi’nden de kilisenin kurtarılabilmesi için yapılabilecek çalışmaların belirlemesini istedi. Güçlükle ayakta durabilen kilisenin restorasyonu için şimdi kilisenin bulunduğu arazi sahibi aranıyor.
Ermeniler için önemli bir mekan olan ve 7 ayrı kiliseden oluşan Yedi Kilise’nin arazisinin tapusu Hüsamettin Altaylı adlı vatandaşın üzerine çıkınca, geçen yıl restorasyon ihalesi yapılamadı. Bakımsızlıktan harabeye dönen tarihi kilisenin ön kısmı geçen yıl 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde yıkıldı. Uzun süre güvenlik açısından kapalı tutulan kilise, yoğun talep üzerine kontrollü olarak turistlerin ziyaretine açıldı.
TAPU İÇİN MUHATTAP ARANIYOR
Gün geçtikçe yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yaklaşık bin 200 yıllık kilisenin tapusunun varisi ya da varisleri aranıyor. Bu konuyla ilgili Kültür ve Turizm Müdürlüğü varislerin belirlenmesi için Van Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde araştırma yaparken, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Van Müzesi’nden de yapılabileceklerle ilgili görüş alındı. Hüsamettin Altaylı’nın ölümüyle kilisenin kurtarılması için varislerinin bulması için büyük çaba gösterilirken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (Türsab) Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, bir an önce gereğinin yapılmasını istedi. Yedi Kilise’nin Ermeniler için önemli bir inanç merkezi olduğuna dikkat çeken Tunçdemir, valilik ve sivil toplum kuruluşlarının zaman kaybetmeden harakete geçmesini istedi. Tunçdemir şunları söyledi:
“Turlarımız arasında Yedi Kilise de bulunuyor. Akdamar Kilisesi’nin ardından Yedi Kilise çok önemli bir mekan. Ermeniler bu yıl 9 Eylül 2012’de Akdamar Kilisesi’nde geleneksel ayinlerini yapacak. Ermenilerin büyük bir kısmı Akdamar’dan sonra Yedi Kilise’yi ziyaret edecektir. Ancak adeta harabeye dönen kilisenin bu hali çok iç açıcı değil. Tapu sahiplerinin bizimle muhattap olmalarını ve gerekenin bir an önce yapılmasını bekliyoruz.”
KİLİSE BEKÇİSİ: GÜÇLÜKLE AYAKTA DURUYOR
Van’da geçen yıl 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde kilisenin giriş kısmının yıkıldığını belirten bekçi Mehmet Çoban, Ermenilerin kiliseye büyük ilgisinin olduğunu söyledi. Mehmet Çoban şöyle dedi:
“Kilisenin girişindeki iki taşıyıcı sütun yıkıldı. Bir süre kiliseyi güvenlik açısından açmadım. Kendi imkanlarımla bazı bölgeleri korumaya çalıştım. Ancak kilise giderek yıkılmaya yüz tuttu ve güçlükle ayakta durabiliyor. Ermeniler gelip ısrarla kilisenin içini görmek istiyorlar. Ben de kısa süreliğine açıp yeniden kapatıyorum. Kilisenin durumuyla ilgili gerekli bilgileri yetkililere ulaştırdım.” – Van

Yorumlar kapatıldı.