İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Macar jestine Ermeni öfkesi Erivan sokaklarında Macar bayrakları yakıldı

Ermeni askeri öldürmekten müebbet hapis yattığı Macaristan’dan ülkesine iade edilen Azeri asker, affedildikten sonra binbaşılığa terfi ettirildi. Ermeni hükümeti bunun üzerine Macaristan ile diplomatik ilişkilerini kesti, Erivan sokaklarında Macar bayrakları yakıldı.Macar basını ise Sefarov’un ülkesine iade edilmesi için Macaristan başbakanı Viktor Orban ile Aliyev’in geçen yıl gizlice bir araya geldiği ve bir yıldır dışişleri bakanlığı düzeyinde yapılan görüşmeler sonrasında Azeri askerin ülkesine iade edildiğini yazdı. Görüşmelerde Aliyev’in 2-3 milyar euroluk Macar hükümet bonosu alma sözü verdiği, Orban’ın da Sefarov’u 1983 yılında Strasbourg’da imzalanan Avrupa Konvansiyonu’nun “Mahkumlar suçlarını çekmek üzere vatandaşı olduğu ülkeye iade edilebilir” maddesine dayanarak Bakü’ye iade ettiği belirtildi.

***
Ermeni askeri öldürmekten müebbet hapis yattığı Macaristan’dan ülkesine iade edilen Azeri asker, affedildikten sonra binbaşılığa terfi ettirildi. Ermeni hükümeti bunun üzerine Macaristan ile diplomatik ilişkilerini kesti, Erivan sokaklarında Macar bayrakları yakıldı.
Macaristan’a 2004 yılında NATO’nun Barış İçin Ortaklık programı çerçevesinde bir eğitim seminerine katılan Azeri üsteğmen Ramil Sefarov, aynı seminerde Azeri bayrağını yere atan ve kendisine küfreden Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı yangın söndürme kutusunda bulunan balta ile öldürmüştü. Yargılanan Sefarov, ömürboyu hapse mahkum edilmişti. 8 yıldır Macar hapishanesinde tutulan Sefarov, dün Macar hükümeti tarafından “cezasının geri kalanını çekmek üzere” Azerbaycan’a gönderildi. Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sefarov Bakü’ye ayak basar basmaz, özel bir kararname çıkararak, Azeri askeri affetti. Ülkesinde kahraman gibi karşılanan Sefarov, özgürlüğüne kavuşmasının yanı sıra, binbaşı rütbesine terfi ettirildi. Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev tarafından kabul edilen Sefarov, binbaşı rütbesi ile Azerbaycan ordusunda yeniden hizmet etmeye hak kazandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından Ramil Sefarov’a, sekiz senede birikmiş maaşının yanı sıra bir ev hediye edildi.
Macar bayrağı yakıldı
Ermenistan hükümeti, Macaristan’ın iade kararına büyük tepki göstererek, bu ülke ile olan tüm diplomatik ilişkilerini kesti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Macar ve Azeri hükümetleri arasında yapılan bu anlaşmanın aynı suçun tekrar işlenmesi için kapı araladığını öne sürerken, Ermeni basını, “Macaristan para için kendi gururunu sattı” yorumları yaptı. Bu arada Erivan sokaklarında yapılan protesto gösterilerinde Macar bayrakları yakıldı. Gösterileri organize eden Armen Makrtçyan Macar hükümetinin onuru ve gururunu tıpkı basit bir hayat kadını gibi Azerilere sattığını öne sürdü. Ermeni Ulusal Güvenlik Konseyi, Sarkisyan’ın çağrısıyla dün acil olarak toplandı ve Sefarov’un serbest bırakılması konusunda atılacak adımları görüştü. Sekiz yıl sonra ülkesine dönmenin mutluluğunu yaşayan Sefarov ise, “Aliyev’in yaptığı bu insani davranışa minnettarım” dedi. ABD’nin Sefarov hakkında Macaristan’dan açıklama istediği belirtildi.
Macarlar 3 milyar euroluk bono alımına bıraktı
Macar basını ise Sefarov’un ülkesine iade edilmesi için Macaristan başbakanı Viktor Orban ile Aliyev’in geçen yıl gizlice bir araya geldiği ve bir yıldır dışişleri bakanlığı düzeyinde yapılan görüşmeler sonrasında Azeri askerin ülkesine iade edildiğini yazdı. Görüşmelerde Aliyev’in 2-3 milyar euroluk Macar hükümet bonosu alma sözü verdiği, Orban’ın da Sefarov’u 1983 yılında Strasbourg’da imzalanan Avrupa Konvansiyonu’nun “Mahkumlar suçlarını çekmek üzere vatandaşı olduğu ülkeye iade edilebilir” maddesine dayanarak Bakü’ye iade ettiği belirtildi.
Gururlarını sattılar…
Gösterileri organize eden Armen Makrtçyan Macar hükümetinin onuru ve gururunu tıpkı basit bir hayat kadını gibi Azerilere sattığını öne sürdü.

Yorumlar kapatıldı.