İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırıma Fransız tarihçilerde karşı çıktı

Fransa’da gelecek hafta başlayacak yeni eğitim öğretim yılında okutulacak ortaokul tarih kitaplarında sözde soykırım iddialarına geniş yer ayrılması Fransa ile Türkiye ilişkilerini yeni bir krizin eşiğine getirdi.Fransa Tarih ve Coğrafya Öğretmenleri Genel Sekreteri Hubert Tison ise bunun ayrımcılığı körükleyebileceğinin altını çizdi. Fransız tarihçi, müfredat değişikliğinde Ermeni lobisinin etkisi olabileceğini savundu.

Hubert Tison, tarih kitabı müfredatında yapılan değişikliğin yeni alınmış bir karar olmadığını, 2009 yılında başlayan bir reform hareketinin sonucu olduğunu belirttti. Fransız tarihçi, François Hollande’dan ziyade eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy iktidarının attığı bir adım olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Tison değişikliğin 4. sınıf ortaokul tarih kitaplarının 1. Dünya Savaşı ile ilgili bölümünde yapıldığını belirterek, geçtiğimiz sene bir paragrafla yer verilen Ermeni Soykırımı iddialarının bu sene 2 sayfa olarak yer alacağının altını çizdi.
“TARİH ÖĞRETMENLERİ MEMNUN DEĞİL’’
Ders kitaplarındaki yeni bölümün oluşturulan komisyon tarafından detaylı bir araştırma yapılmadan eklendiğini belirten Tison, bunun öğrenciler arasında ayrımcılığı körükleyeceğini söyledi. Hubert Tison, Türk ve Ermeni öğrencinin aynı sınıfta olduğu bir okulda öğretmenlerin daha dikkatli davranmak zorunda kalacağını belirterek, “Türk öğrencilerin öğretmenlere itirazları artacak. Bunun örneklerini daha önce gördük.” diye konuştu.
Soykırım iddialarına bu kadar geniş yer ayrılmasına da tepki gösteren Tison, “Fransa’daki Tarih öğretmenleri de bu durumdan hoşnut değil.” ifadesini kullandı. Ayrıca yeni ders kitapında Fransa’nın kendi tarihini ilgilendiren birçok önemli konunun olmadığına da atıfta bulundu.
Hubert Tison, Okul müfretatında doğruları anlatmanın ilk öncelik olması gerektiğini belirterek, ama henüz üzerinde tartışmaların son bulmadığı bir konuyu okul müfredatına eklemenin çok da yararlı olmayacağının altını çizdi.
Ünlü tarihçi, “Fransa’da tarih kitaplarında böyle bir konunun anlatılması iki ülke arasında konuyla alakalı atılan adımları ve tarihte yaşanan bu olayla alakalı yürütülen çalışmaları olumsuz etkileyebilir.” diye konuştu.
ERMENİ LOBİSİ BASKI YAPMIŞ OLABİLİR
Tison, Fransız hükümetinin tarih kitaplarında böyle bir değişikliğe gitmesi ile ilgili Ermeni derneklerinin önemli rol oynamış olabileceğinin de altını çizdi. Fransa Tarih ve Coğrafya Öğretmenleri Derneği Genel Sekreteri, “Hükümet bu değişikliği Ermeni lobisinin baskıları sonucu gerçekleştirmiş olabilir.” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz sene hazırlanan inkar tasarısının da yanlış olduğunu belirten ünlü tarihçi, Ermeni soykırım iddialarının devlet müdahalesi ile değil tarihçilerin araştırması ile anlaşılabilecek bir konu olduğunun altını çizdi. Tison, Alman ve Fransız tarihçilerinin oluşturdukları komisyonun bu konuda iyi bir örnek olacağına da vurgu yaptı.
Hubert Tison’un genel sekreterliğini yaptığı Fransa Tarih ve Coğrafya Öğretmenleri Derneği’nin, ortaokul ve liselerde çalışan 9 bini aşkın üyesi bulunuyor. 1910’da kurulan derneğin, eğitim müfredatlarını belirleyen tüm bölgesel eğitim akademilerinde birer temsilcisi bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.