İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Sözde soykırım’ kardeşliği! İsrail ve Ermenistan işbirliği kararı aldı

İsrail Enformasyon ve Diaspora Bakanı Yuli Edelstein, Ermenistan Devleti’ne yakınlığı ile bilinen Panarmenian sitesine açıkladı… İki toplumun da insanlığın işlediği en ağır suç soykırımın kurbanı olduğunu vurgulayan Edelstein, şunları söyledi: “2 kuruluş da, insanlık adına en büyük utanç olan soykırım gerçeğini tüm dünyaya daha etkin şekilde anlatacak. Yahudiler ve Ermeniler soykırımın kurbanıdırlar. Her 2 müzede, karşılıklı olarak yaşanılan vahşetin belgelerini, görsellerini sergileyeceğiz. Erivan’daki müzeyi gezenler Yahudi soykırımını, Kudüs’teki Yad Vaşhem’e gelenler de Ermeni soykırımını görecekler. Ayrıca dünyadaki değişik müzelerde ortaklaşa reyonlar hazırlayarak, soykırım vahşetini sergileyeceğiz.”

***
1915 olaylarının 100. yılı yaklaşırken Ermenistan, soykırım iddialarını daha fazla ülkenin resmen tanıması için İsrail ile işbirliği yaptı. İmzalanan anlaşmaya göre, iki halka uygulandığı öne sürülen soykırım diplomatik ve kültürel olarak tanıtılacak.
Soykırım iddialarının 100’üncü yılı nedeniyle 2015 atağına hız veren Ermenistan, soykırımın tüm dünyada daha etkin şekilde dile getirilmesi ve daha fazla ülke tarafından resmen tanınması için İsrail’le işbirliği kararı aldı. Türkiye’nin Mavi Marmara baskını sonrası diplomatik ilişkilerini en alt seviyeye indirdiği İsrail ile Ermenistan, soykırım iddialarıyla ilgili ortak çalışmayı sadece siyaset sahnesine değil kültürel alana da taşıyacak. Bu kapsamda, Erivan’daki Soykırım Müzesi Enstitüsü ile Kudüs’teki Yad Vaşhem Soykırım Müzesi yetkilileri arasında imzalanan anlaşmayı, İsrail Enformasyon ve Diaspora Bakanı Yuli Edelstein, Ermenistan Devleti’ne yakınlığı ile bilinen Panarmenian sitesine açıkladı.
Müzelerde ortak reyonlar açılacak
İki toplumun da insanlığın işlediği en ağır suç soykırımın kurbanı olduğunu vurgulayan Edelstein, şunları söyledi: “2 kuruluş da, insanlık adına en büyük utanç olan soykırım gerçeğini tüm dünyaya daha etkin şekilde anlatacak. Yahudiler ve Ermeniler soykırımın kurbanıdırlar. Her 2 müzede, karşılıklı olarak yaşanılan vahşetin belgelerini, görsellerini sergileyeceğiz. Erivan’daki müzeyi gezenler Yahudi soykırımını, Kudüs’teki Yad Vaşhem’e gelenler de Ermeni soykırımını görecekler. Ayrıca dünyadaki değişik müzelerde ortaklaşa reyonlar hazırlayarak, soykırım vahşetini sergileyeceğiz.”
‘Suriye’ suçlaması
Bu arada Ermenistan, Suriye’de Ermeni kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde rejim muhalifi aşırı dincilerin, Hıristiyanlara yönelik saldırılarından Türkiye’yi sorumlu tuttu. Panarmenian’da Ermenistan adına yayınlanan açıklamada, “Suriye’de Ermenileri hedef alan aşırı dinci gruplar Türkiye’de eğitim alıyorlar. Bu gruplar, Suriye’de değişik etnik ve dini grupların birlikte yaşamasını istemiyorlar” denildi. (

Yorumlar kapatıldı.