İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mezarda bile Musevi olamazsın


BURHAN EKİNCİ – 23.08.2012 
Peygamberler kenti Urfa’da İbrahim’in çocukları Musevilere mezarlık verilmiyor. Museviler, Müslüman mezarlığına gömülmek zorundalar 


Farklı dinlerin, kültürlerin, dillerin birarada olduğu Şanlıurfa’da yaşayan Musevi Eyüp Badem, şu âna kadar yaşamını yitiren yakınlarının Müslüman mezarlığına defnedildiğini hatırlatarak, kendilerine bağımsız bir mezarlık verilmesi talebiyle Şanlıurfa Belediyesi’ne başvurdu. Belediye, “Musevi vatandaşlarımız için ayrı bağımsız bir mezarlık yapılması mümkün değil” cevabını verdi. Badem, durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı bir mektupla bildirdi ama Başbakanlık’tan tek cümlelik yanıt geldi: “Belediyenin kararı geçerli…”

Dört çocuk babası Eyüp Badem, bir yıldır Şanlıurfa’da kendilerine ait bir mezarlık almak için mücadele veriyor. Badem, ilgili makamlara yaptığı başvurulardan hep aynı cevabı alıyor: “Size ayrı mezar veremeyiz.” Badem ilk olarak Başbakan Erdoğan ile girdiği polemik sonucu bağımsız aday olarak son yerel seçimleri kazanan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın belediye başkanı olduğu Şanlıurfa Belediyesi’ne başvurdu. Badem, belediyeden Musevilere ayrı bir mezarlık yeri tahsis edilmesini istedi.

Müslüman mezarlığı var ya…

Badem’e cevap, 8 Nisan 2011’de Şanlıurfa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mezarlıklar Birimi, Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı imzasıyla geldi. Cevabi yazıda şunlar kaydedildi: “Musevi dinine mensup vatandaşlarımız için ayrı, bağımsız bir mezarlık yapılması, mezarlık yerlerinin inşası ile cenaze nakil ve defin işlemleri hakkında yönetmelik hükümlerine göre mümkün değildir. 

http://www.taraf.com.tr/haber/mezarda-bile-musevi-olamazsin.htm

Yorumlar kapatıldı.