İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

100 kiloluk çan, Ermeniler için yeniden çalacak

1915 yılında cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top ateşi ile yıkılan çan kulesinde bulunan çanın yenisi Rusya’nın başkenti Moskova’dan özel olarak yaptırılıp Diyarbakır’a getirildi… Diyarbakır’a getirilen “Soğan başlı” 100 kilo ağırlığındaki bronz çan’ın 97 yıl aradan sonra yeniden yapılacak olan kuleye asılacağı ve 4 Kasım’da yapılacak olan açılışta çalacağı belirtildi.

***
30 yıldır kullanılmadığı için yıkılmaya yüz tutan Diyarbakır’daki Surp Gragos Ermeni Kilisesinde onarım ve restorasyon çalışması devam ediyor. 1915 yılında cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top ateşi ile yıkılan çan kulesinde bulunan çanın yenisi Rusya’nın başkenti Moskova’dan özel olarak yaptırılıp Diyarbakır’a getirildi.
Diyarbakır’daki Surp Gragos Ermeni Klisesinde onarım ve restorasyon çalışmaları yaklaşık 2.5 yıldır devam ederken, kilise için Rusya’nın başkenti Moskova’da 97 yıl önce top atışı ile yıkılan kulede yer alan çan’ın aynısı özel olarak yaptırıldı.
Diyarbakır’a getirilen “Soğan başlı” 100 kilo ağırlığındaki bronz çan’ın 97 yıl aradan sonra yeniden yapılacak olan kuleye asılacağı ve 4 Kasım’da yapılacak olan açılışta çalaçağı belirtildi.
Ermeniler için çok önemli bir yeri olan klise, 4 Kasım’daki tören ile birlikte tamamen ibadete açılacak ve çan ise, 97 yıl aradan sonra yeniden çalacak.
Çan kulesi, 1915’de kentteki cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top ateşiyle yıkılmıştı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin de 1 milyon para ile katkı verdiği restorasyon çalışmasında büyük kilise binası tamamlanıp daha önce açılışı yapılmış ve klisenin eklentilerinde ise, parasızlık nedeniyle çalışmalar zaman zaman aksamıştı.
Onarım ve restorasyon için şimdiye kadar 2 milyon TL harcanırken, toplam maliyetin ise, KDV hariç 3 milyon 200 bin lira tuttuğu öğrenildi. 1915 yılına kadar metropolitlik merkezi olarak hizmet veren ve tapusu Ermeniler’e ait olan klisenin büyük binası tamamlanıp geçen Ekim ayında hizmete açılmıştı.
Kilisenin tarihi
Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi, 1376 yılında yapılmış. merkez Tarihi Sur İlçesi’nde Ermeniler’in yoğun yaşadığı Fatihpaşa Mahallesi’ndeki Kilise, 27 Mayıs 1915 yılında çıkarılan, ‘Tehcir Kanunu’na kadar Ermeniler tarafından kullanıldı.
1’inci Dünya Savaşı sırasında karargah olarak kullanılan kilise, daha sonra ise Sümerbank’ın pamuk deposu olarak işlev gördü.
1960 yılından itibaren tekrar ibadete açılan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, özellikle 1980 yılından Ermeniler’in batı illeri ve Avrupa ülkelerine çeşitli nedenlerden göç etmesi sonucu terk edildi.
Cemaati olmadığı için ayin yapılmayan ve zaman zaman hırsızlık olaylarının görülen kilisenin, bakımsızlık nedeniyle bazı yerleri çöktü ve kulanılamaz hale geldi.
Diyarbakır Surp Sarkis Giragos Küçük Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından kilisenin restorasyon ve onarımına 2010 yılında yeniden başlanmıştı.

http://www.cnnturk.com/2012/dunya/08/23/100.kiloluk.can.ermeniler.icin.yeniden.calacak/673938.0/index.html

Yorumlar kapatıldı.