İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ezidiler, Kürtlerin Ermenistan’ın ulusal güvenliğini tehdit ettiği uyarısında bulundu

«Sinjar Ezidi Ulusal Birliği» STÖ Başanık Boris Tamoyan, Ezidiler ve Kürtler farklı milletler. Ezidiler monoteizmi kabul etmekte ve Rabbi ″Khoder″ olarak adlandırmaktalar. Ayrıca ″Teslis″ fikrini de kabul etmekteler. Yani Ezidiler, Kürtlerden farklı olarak Müslüman değiller… «Ermenistan Genç Ezidiler Birliği» STÖ Başkanı Sait Avdalyan ayrıca Ezidi toplumunun Kürtleşmesinin Ermenistan’ın ulusal güvenliğini için tehdit oluşturduğunu da kaydetti.

***
Ermenistan’da kayıtlı 60 bin Ezididen hiç biri kendini Kürt olarak tanımlamıyor. Bir kısmı Ezidi olan kayıtlı 1500 Kürt ise, Ezidi toplumunu Kürtleştirme çabasındalar. Beyanat bugün 18 Ağustos’ta düzenlenen basın toplantısında «Sinjar Ezidi Ulusal Birliği» STÖ Bşk. Boris Tamoyan’dan geldi.
Tamoyan’ın ifadesiyle Ezidiler ve Kürtler farklı milletler. Ezidiler monoteizmi kabul etmekte ve Rabbi ″Khoder″ olarak adlandırmaktalar. Ayrıca ″Teslis″ fikrini de kabul etmekteler. Yani Ezidiler, Kürtlerden farklı olarak Müslüman değiller.
Basın toplantısının diğer katılımcısı «Ermenistan Genç Ezidiler Birliği» STÖ Bşk. Sait Avdalyan şu açıklamada bulundu: «Kürtler bildiğiniz gibi  konar-göçer bir halk, onlar asırlar esnasında net bir değerler sistemi, gelenekler oluşturamadılar, sonuç olarak Ezidilerin asırlık tarih ve kültürünü iç etmeye çalışmaktalar″ dedi. Avdalyan ayrıca Ezidi toplumunun Kürtleşmesinin Ermenistan’ın ulusal güvenliğini için tehdit oluşturduğunu da kaydetti.
Avdalyan ″Burada Kürtler, sadece Kürtler değil aynı zamanda ABD, İsrail, Kürdistan yönetimi tarafından yayımlanan çalışmalar ve haritalarda Armavir, Aragatsotn ve Erivan hayali Kürdistan devleti sınırları içinde gösterilmekte. Ayrıca Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasındaki kurtarılmış bölgeler ayrıca Nahçivan’ı da istiyorlar″ dedi. Kürtlere karşı mücadele ilkesi olarak konuşmacılar, Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan başta olmak üzere üst yönetim çevrelerine başvurduklarını, Irak’taki Ezidi Soykırımının belli ölçüde tanınmasını istediklerini, ancak henüz yanıt almamış olduklarını ifade ettiler. Konuşmacılar Irak Kürdistan’ı Anayasasının Ezidileri tanımadığına da dikkat çektiler. Sayit Avdalyan sözlerine şunu ekledi: ″Basit bir örnek vereyim, Irak Kürdistanı’nda bir erkek Müslüman bir kadını kaçırırsa, kendisini 20 yıl hapsederler, Ezidi bir kadını kaçırırsa, polis bile çağırmazlar″.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.