İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atatürk’ün kökeni Tartışılıyor

Malatya Yeni Haber gazetesinde yer alan Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin, 2007 yılında düzenlediği Cumhuriyet Balosu’nda yaptığı bir konuşmaya ilişkin haberle güçlendiği belirtiliyor. Radikal gazetesinin de manşetinde yer verdiği habere göre Adatepe gazeteye, Atatürk ’ün ailesinin de Malatya ’dan Selanik’e göç ettiğini ve buna dair konuşmalara Atatürk ’ün evinde tanık olduğunu söylemiş.

***
Haber Merkezi – Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin, Mustafa Kemal’in Malatyalı olduğunu 2007’de doğruladığı yönünde çıkan haberlerin ardından, Atatürk’ün Kürt ya da Ermeni olduğu yönünde tartışmalar alevlendi.
Bu iddianın Malatya Yeni Haber gazetesinde yer alan Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin, 2007 yılında düzenlediği Cumhuriyet Balosu’nda yaptığı bir konuşmaya ilişkin haberle güçlendiği belirtiliyor. Radikal gazetesinin de manşetinde yer verdiği habere göre Adatepe gazeteye, Atatürk ’ün ailesinin de Malatya ’dan Selanik’e göç ettiğini ve buna dair konuşmalara Atatürk ’ün evinde tanık olduğunu söylemiş.
Radikal gazetesinde Ömer Şahin’in imzasını taşıyan haberde “Atatürk ’ün Selanik’e küçük yaşlarda Malatya’dan gittiği, anne ve babasının da farklı kişiler olduğuna ilişkin iddialara” yer verildi.
Trafik kazasında hayatını kaybeden Adatepe’nin yılda iki kez Malatya’ya gittiği söylenirken, bu gidişlerin birisinin 2007 yılı ekim ayına denk geldiğine dikkat çekiliyor. Haberde, “Malatya’da protokolün katıldığı bir ‘Cumhuriyet Balosu’ düzenleyen Adatepe, dikkat çekici bir açıklama yapıyor. Adatepe, ‘Atatürk ’ün ailesi Malatya’dan Selanik’e gitti. Ata’nın evinde bu konuşmayı duydum’ diye demeç veriyor. Bu açıklama, 10 Ekim 2007 tarihinde Malatya Yeni Haber gazetesinde yayımlanıyor.” diye belirtiliyor.
Yazar Fatih Bayhan’ın da Atatürk ailesi üzerine 1997 yılından bugüne çalışma yaptığını hatırlatan gazete şunlar ifade ediliyor: “Mustafa’dan Kemal’e: Atatürk ’ün Büyük Sırrı” adıyla hazırladığı kitabında, devletin resmi kayıtları ile ilk kez yayımlanacak belgeler yer alıyor. Kitapta, Atatürk ’ün anne ve babasının Mehmet Reşat Bey ile Ayşe Hanım olduğu, küçük yaşta babası şehit olunca Malatya ’dan halası Zübeyde Hanım’ın yanına götürüldüğü, annesinin ölümünden sonra da halası Zübeyde Hanım’ın nüfusuna kaydedildiği iddia ediliyor. Bayhan, Ali Rıza Efendi’nin Malatya ’dan Selanik’e gidiş belgesinin Kültür Bakanlığı’nın yayımladığı “ Atatürk ’ün Soykütüğü Üzerine Bir Çalışma” adlı eserde olduğunu söylüyor “Ali Rıza Bey’in babası Kırmızı Hafız Efendi’nin torunu Salih Efendi şecerede ‘oğul’ olarak gösteriliyor. Salih Efendi’nin tam soyağacı Kültür Bakanlığı’nın çıkardığı kitapta var. Bu çalışma Akçadağ’daki aileyi açıkça ortaya koyuyor.
Atatürk ’ün kız kardeşi Makbule Hanım’ı biliyoruz. Araştırmacı Bayhan, bir de “Ömer” isminde şehit erkek kardeşi olduğunu söylüyor. Atatürk ’ün kardeşi olduğu iddia edilen Ömer Çakır, Çanakkale ’de şehit düşüyor. Ömer Çakır’ın iki oğlu Ahmet ve Mehmet. Malatya Akçadağ’da çiftçilik yapmış. İkisi de şu anda hayatta değil. Ancak, çocukları ve yakınları Akçadağ’da yaşıyor. Bayhan’a göre, Atatürk ’ün yeğenleri Ahmet ve Mehmet’ten olan ve Akçadağ’da yaşayan akrabalarının sayısı 50 civarında.”
Tarihçiler iddiaya şimdilik temkinli yaklaşıyor. Radikal’e konuşan Prof. Dr. Cemil Koçak, şimdiye kadar bu yönde bir bilgiye rastlamadığını söyleyerek “Kitap çıktığında incelemek lazım” derken, Tarihçi Ayşe Hür de “kitabı bekleyelim” dedi ancak ekledi: “Atatürk ’ün geçmişi çok iyi bilinen bir konu değil. Muğlak, bulutlu bir hikâye var elimizde. 1930’larda aile kökenini, soyunu sopunu araştırmak için bir araştırma emri veriyor. O araştırmada nasıl bilgilere varıyor ya da bir bilgiye varılıyor mu bilemiyoruz, o çalışmadan bir şekilde vazgeçiliyor.”
Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ise bu iddiaya karşı çıkıyor: “ Atatürk Malatyalı değil. Atatürk ’ün doğduğu eve kadar pek çok ayrıntıyı biliyorum. Selanik nüfus kayıtlarında da var. Kocacık Yörüklerinden. Kocacık Yörükleri Konya ile Ankara bölgesinde yaşarlar. Rumeli’ye nakledildiler. Rumeli’dekilerin yaşadıkları yer asıl Bulgaristan taraflarıdır. Fakat bir grubu Makedonya taraflarına yerleşti. Kocacık Köyü’nde dedesi Kırmızı Hafız Ahmet Efendi var. Onun zamanında Selanik’e göç ettiler.”
Sosyal ağda da tartışma konusu olan iddia, Atatürk’ün Kürt ya da Ermeni kökenli olabileceği üzerinde daha çok yoğunlaşıyor.
Mustafa Kemal’in Dersim’e bomba yağdıran manevi kızı ve ilk “Türk kadın pilot” Sabiha Gökçen’in de Emeni kökenli olduğu ortaya çıkmıştı. Katledilen Ermeni yazar ve gazeteci Hrant Dink, Gökçen’in kökenine ilişkin bir yazısı nedeniyle tehdit edilmişti.
İttihat Terakki Fırkası’nın ideolojik önderi olarak tanınan, Anadolu’yu Türkleştirme politikasının uygulayıcıları için ilham kaynağı olan ve Ermeni Soykırımı’nın fikir babası olarak da kabul edilen Ziya Gökalp’in de Kürt kökenli olduğu iddia ediliyor. Gökalp, 1876’da Diyarbakır’da doğmuştu.

http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=67100

Yorumlar kapatıldı.