İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius: ‘Soykırım yasası ilişkilerin kötüye gitmesine neden oldu’

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yönetiminin girişimiyle çıkarılan ve daha sonra Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen, Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan yasayla ilgili olarak ‘Bu soruna bir takım çözüm bulmak gerekiyor. Bu konu, iki ülke arasında ilişkilerin kötüye gitmesine neden oldu. Eminim ki, tarihi tutkulardan arınmış, bir takım çözümler bulacağız’ dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile baş başa hem de heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Davutoğlu, Fransız mevkidaşı ile iki ülke arasıdaki ilişkileri ve Suriye’deki son durumu ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, ‘İkili ilişkilerde son dönemlerde kazandırdığımız ivmenin artırılması konusunda karşılıklı mutabakata vardık. Özellikle Suriye konusuna yoğunlaştık’ derken, Fabius’un Kilis’teki kampları ziyaret ettiğini hatırlattı. Fabius’un kampları ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olduğunu ifade eden Bakan Ahmet Davutoğlu, ‘Orada bizzat Suriyeli mültecilerin, Suriyeli kardeşlerimizin çektiği dramı doğrudan izleme olanağı buldu. Son dönemde Suriye’de ortaya çıkan tabloyu birlikte ele aldık’ diye konuştu.
Suriye’de yaşanan katliamlara uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğine vurgu yapan Bakan Davutoğlu,’Uluslararası toplumun bu katliamlara karşı sessiz kalması, gerçekten sorgulanması gereken bir durumdur. Bu çerçevede Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi Başkanı olması dolayısıyla da bu konuları ele aldık. BM Güvenlik Konseyi Dışişleri Bakanları düzeyinde Paris’te toplanacak. Ben de gündemin birinci maddesi Suriye olarak bu toplantıya katılacağım. Suriye’de atılacak adımlar, muhtemel riskler konusunda görüş alış verişinde bulunduk’ dedi. Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
‘Suriye’deki gelişmeler çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu hızlı gelişmelere intibak etmek, en doğru zamanda en doğru tepkiyi verebilmek için de doğru yerde olmak gerekiyor. Suriye halkının haklı mücadelesini ve mültecilerin dramının bitmesini isteyen bütün halkların bir araya gelmesi gerekiyor. Aslında diplomasi de ciddi bir hareketlilik var ama bu hareketliliğin alandaki durumu yeterince bölgeye yansımıyor. Suriye’deki alandaki durum değişmedikçe mülteci akını da artıyor. Bugün mülteci girişleri son 15 ayın en yüksek rakamına ulaştı. Tabii Türkiye’nin tek başına üstlendiği sorumluluk ve Türkiye 300 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. Uluslararası katkılar bununla karşılaştırıldığında devede kulak kalır.’
‘SURİYE’DEKİ OLAYLARIN LÜBNAN’A SİRAYET ETME RİSKİ VAR’
Davutoğlu’ndan sonra söz alan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türkiye ve Fransa arasındaki dostane ilişkilerin sürekli gelişmekte olduğunu söyledi. Halen iyileşmesi gereken bazı konular olduğunu belirten Fabius, Davutoğlu ile gerçekleşen görüşmenin ana gündem maddesinin Suriye olduğun ifade etti. Laurent Fabius, mültecilerin durumunun giderek merkezi bir sorun haline gelmeye başladığını söyledi. Lübnan’ın durumuna da dikkat çeken Fabius, ‘Lübnan’ın yapısında çok büyük bir risk var. Yani Suriye’de olanın aynısının Lübnan’a sirayet etme riski var’ diye konuştu.
Fabius, Suriyeli mültecilerin kaldığı Türkiye’deki kampların çok iyi olduğunu, bunun için de Türkiye hükümetine teşekkür etmek gerektiğini söyledi. ‘Gelen insanlar olabilecek en iyi koşullarda ağırlanıyorlar’ diyen Fabius, ‘Türkiye’nin bu konuyu ele alış biçimi, Türk hükümetinin bu konuyu ele alış biçimi, doğal olarak Fransa hükümetinin de onayını almakta, o doğrultuda gitmekte’ değerlendirmesinde bulundu.
Esed sonrası durum için mesajlar veren Laurent Fabius, ‘Mutlaka bu rejimin yerine geçecek bir yapı için de çalışmamız lazım ve bütün işimiz de şu; bu dönüşümün de gerçekten kontrol altında yapılması lazım. Beşar Esed rejiminin ardından bir kaosun yaşanmasını istemiyoruz’ diye konuştu.
Fransız Dışişleri Bakanı Fabius, ‘Birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve özellikle mülteciler konusunda türk hükümetinin çabalarını takdir ettiğimi söylemek istiyorum’ dedi.
Her iki bakan konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Fransa’da, daha önce 1915 olaylarının gündeme gelmeyeceğinin belirtilmesine rağmen seçim sonrası Cumhurbaşkanı Hollande’ın bu konunun gündeme geleceğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Fransız Bakan, ‘Seçim kampanyasında bazı şeyler söylendi. Hem Sayın Sarkozy hem de Hollande tarafından söylendi. Bu soruna bir takım çözüm bulmak gerekiyor. Bu konu, iki ülke arasında ilişkilerin kötüye gitmesine neden oldu. Eminim ki, tarihi tutkulardan arınmış, bir takım çözümler bulacağımıza inanıyorum’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.