İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Bartholomeos, Kuştul Manastırı’nı ziyaret eti

Fener Rum Patriği Dimitry Bartholomeos, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Kuştul Manastırı’nı ziyaret etti, Kuştul Manastırı’nın harabe halinin üzüntü verici olduğunu dile getiren Bartholomeos, “Burası sadece Hıristiyanlara değil bütün memleketimize, vatandaşlarımıza ve tüm insanlığa ait olan kültür ve tarihi eserlerdir. Bu açıdan onları korumalıyız, dedi.

 TRABZON (CİHAN)- Fener Rum Patriği Dimitry Bartholomeos, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Kuştul Manastırı’nı ziyaret etti.
Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta yapılan ayini yönetmek için Trabzon’a gelen Patrik Bartholomeos, sabah saatlerinde beraberindeki din adamlarıyla konakladıkları otelden ayrılarak Kuştul Manastarı’nı ziyaret için Maçka ilçesine bağlı Şimşirli köyüne gitti. Araç yolunun bitmesinin ardından Bartholomeos ve beraberindekiler, ağaçlık alandaki patika bir yoldan yaklaşık 45 dakikalık zorlu bir yürüyüşün ardından manastıra ulaştı. Arazi şartlarının elverişsiz olmasından dolayı zaman zaman tırmanmakta zorluk çeken Bartholomeos’a korumaları yardım etti. Yorucu ve zorlu yolculuğunu ardından manastıra ulaşan Bartholomeos ve beraberindeki din adamları, burada mumlar yakıp dualar etti, ilahiler söyledi. Bir grup turistin de katıldığı ziyarette Ortodoks din adamları, kemençe eşliğinde Rumca türküler söyledi. Duaların yapıldığı sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Bartholomeos ve beraberindekiler, manastırdaki incelemelerinin ardından patika yoldan yine zorlu bir yürüyüşün ardından araçlarının bulunduğu yere vardı.
Patrik, Bartholomeos, ziyaret sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl gidemediği manastırı bu yıl ziyaret ettiği için memnun olduğunu söyledi. Manastırın inşasına hayran kaldığını ifade eden Bartholomeos, “Geçen yıl gidememiştim ama bu yıl kısmet oldu gidebildik. Güzel bir tecrübe oldu. Buranın sahibi yüce Allah ve Aya Yorgi’ye şükranlarımızı sunuyoruz. Hayretler içinde kaldık, güçlükle çıkabildik, tabi bu istek ve iman meselesi. 8’inci yüzyılda o dönemin keşişleri bu manastırı oraya nasıl inşa etti, malzemeleri nasıl taşıdı şaşılacak şey. Tabi bu iman meselesi, kendisini tamamen yüce Allah’a adamış insanlar yapabilir böyle şeyleri.” dedi.
Kuştul Manastırı’nın harabe halinin üzüntü verici olduğunu dile getiren Bartholomeos, “Burası sadece Hıristiyanlara değil bütün memleketimize, vatandaşlarımıza ve tüm insanlığa ait olan kültür ve tarihi eserlerdir. Bu açıdan onları korumalıyız. Geçen yılki maceradan sonra Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız bu tür manastırlara çıkan yolların yapımı için bir talimat verdi. Bakanlık bütçesinden para da aktardı. Fakat gördüğüm kadarıyla henüz işlere başlanmamış. İnşallah seneye geldiğimizde bu işler ilerlemiş olur.” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki Vazelon Manastırı’nın da restore edileceği haberini memnuniyetle aldıklarını anlatan Patrik Bartholomeos, sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah sadece Haber olarak kalmaz, hakikat olur. Ve ileriki senelerde oralara hep beraber yine çıkarız. Onarımın ardından da açılışını Kültür Bakanımızın da katımıyla hep beraber yaparız. Niye olmasın, Başbakanımızın da katımıyla, o da kültür eserleriyle ilgileniyor ve destek veriyor. Zaten buranın komşusu, kendisi Rizeli. Bu açıdan memnuniyetle katılacağına inanıyorum.”
Bartholomeos, konuşmasının sonunda tüm İslam âleminin yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı’nı da kutladı.
SİS NEDENİYLE ZİYARET EDEMEMİŞLERDİ
Patrik Bartholomeos ve beraberindekiler, geçtiğimiz yıl 16 Ağustos’ta Kuştul Manastarını’nu ziyaret etmek istemiş, ancak yağmurlu ve sisli hava nedeniyle ağaçlık alanda yolunu kaybetmişti. Zorlu ve çileli yolculuğunu sonunda sisin açılmasıyla Bartholomeos, manastırı sadece uzaktan görebilmişti. Dönüş yolunda ise Bartholomeos’un içerisinde bulunduğu aracın lastiği patlamıştı.
CİHAN

Yorumlar kapatıldı.