İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP, azınlık cemaatlerinin Diyanet’te temsil edilmesini istedi

Habib Güler

Ana muhalefet partisinin önerisinde, bir mezhep olarak Aleviliğin yanı sıra toplumdaki farklı dinlerin de Diyanet bünyesinde temsili talep ediliyor. Böylece kurum bünyesinde İslam dininin yanı sıra Hıristiyanlık ve Musevilik birimleri de yer alacak. İslamiyet dışındaki farklı dinlere mensup vatandaşların dini temsilciliği ve düzenleyicisi Diyanet İşleri Başkanlığı olacak. Bu durumda azınlık vakıfları ve farklı dinleri temsil eden ruhani liderlerin durumu tartışmalı hale gelecek. (Kaş yapalım derken göz çıkarmak mı desek, yine CHP, CHP’liliğini yapmış mı desek bilemedik. Ancak bu tekliften hayır gelmeyeceği açık.Gayrimüslim cemaatleri temsil eden liderlerin yerine, cemaatlerin Müslüman Diyanet İşlerinde temsili düşünülemez. HYETERT.)  

***
 CHP, TBMM Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu anayasanın ‘hak ve özgürlükler’ bölümü önerisinde din eğitiminin ‘eleştirel’ içerikli olması talebinde bulundu. Öneride, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ülke genelinde yaşanan bütün din ve mezhepleri temsil etmesi isteniyor.
CHP, ilk bölümün en tartışmalı konusu olan ‘vatandaşlık’ maddesini ise boş bıraktı. CHP’nin anayasa taslağının ilk bölümüne yönelik önerilerinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işlevine ilişkin önemli değişikliklere gidildi. Mevcut Anayasa’nın 136. maddesinde tanımlanan kuruma, CHP’nin önerisinde çok daha kapsamlı görevler verildi. Önerinin ilgili maddesinde, “Diyanet İşleri Başkanlığı genel idare teşkilatı içinde yer alır. Kuruluşu toplumdaki farklı din ve mezheplerin temsili esasına dayanır. Din ve inanç özgürlüğünün anayasada belirtilen esasları çerçevesinde ve laiklik ilkesi doğrultusunda kanunda sayılan görev ve yetkilerini yerine getirir.” ifadeleri yer aldı. Ana muhalefet partisinin önerisinde, bir mezhep olarak Aleviliğin yanı sıra toplumdaki farklı dinlerin de Diyanet bünyesinde temsili talep ediliyor. Böylece kurum bünyesinde İslam dininin yanı sıra Hıristiyanlık ve Musevilik birimleri de yer alacak. İslamiyet dışındaki farklı dinlere mensup vatandaşların dini temsilciliği ve düzenleyicisi Diyanet İşleri Başkanlığı olacak. Bu durumda azınlık vakıfları ve farklı dinleri temsil eden ruhani liderlerin durumu tartışmalı hale gelecek. CHP, anayasa taslağı önerisinde ‘din eğitimi’ konusunda da farklı bir yaklaşım sergiledi. Din eğitiminin mevcut Anayasa’dan farklı olarak seçmeli yapılması önerisinde bulundu.

Yazının devamını http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1331964linkinden okuyabilirsiniz

Yorumlar kapatıldı.