İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Balkanlar’daki eserler Müslümanlara devrediliyor

Balkanlardaki İslam eserleri Müslümanlara devrediliyor. Bulgaristan’da bulunan Osmanlı vakıflarına ait 300 civarında eserin endeksi çıkarıldı. IRCICA’nın yaptığı bu çalışmadan da faydalanılarak ülkedeki İslamî eserler azınlık konumundaki Müslüman cemaatine devredilecek. Vesika olarak Osmanlı tapuları gösterilecek. Benzer çalışmanın Yunanistan ve Makedonya gibi diğer Balkan ülkelerinde de yapılacağı açıklandı. (Darısı Başımıza. HYETERT)

12 Ağustos 2012 Pazar – 04:07
İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Bulgaristan’daki Osmanlı eserlerinin, Müslüman cemaatine teslimi için önemli bir çalışmaya imza attı. İstanbul merkezli IRCICA, Osmanlı vakıflarıyla ilgili 300 civarında vakfiyenin özetini çıkartıp yayına hazırladı. Birkaç ay içerisinde basılacak bu çalışma sayesinde Bulgaristan’daki İslamî eserlerin ülkedeki Müslümanlara ait olduğu netleşecek. Bulgaristan Müslümanları, böylece kendi vakıf eserlerinin nerede olduğunu rahatlıkla bulabilecek.
Bunun yanı sıra ellerindeki Osmanlı tapuları ve tarihî vesikalarla vakıf mallarının mülkiyeti üzerinde hak iddia edebilecek. 2002 yılında Dinler Yasası’nda yapılan değişiklik uyarınca Bulgaristan’daki Osmanlı eserlerinin Müslüman vakıflarına devredilmesi gerekiyor. Sofya yönetimi de yıl sonuna kadar azınlık vakıflarının başvurmaları halinde mülkiyet devriyle ilgili çalışmaya başlanacağını açıkladı. IRCICA Genel Müdürü Halit Eren, vakıflarla ilgili hazırladıkları envanterin içeriğini Bulgaristan Müslümanlarına gönderdiklerini söyledi. “Başvuru süresinin kaçırılmaması için çalışmamızı basılmadan gönderdik.” diyen Eren, benzer faaliyetleri Yunanistan ve Makedonya gibi diğer Balkan ülkelerinde de yapacaklarını kaydetti.
Bulgaristan Müslümanlarının temsilcisi konumundaki Yüksek İslam Şûrası Başkanı Şabanali Ahmet de, IRCICA’nın çalışmalarının bu yılın sonundan itibaren başlayacakları hukuki mücadelede destek sağladığını doğruladı. Şabanali Ahmet, “Bu eserlerin Müslüman vakıflarına ait olduğunu gösteren resmi belgeler Bulgar mahkemelerinde delil olarak kullanılacak.” dedi. Ahmet yasa değişikliğinin yapılmasından bu yana geçen 10 yıllık sürede 200’e yakın vakıf eseri için dava açtıklarını ifade etti. Osmanlı vakfiyelerinin yanı sıra imparatorluğun yüzyıllar boyunca tuttuğu tapular da Bosna-Hersek, Makedonya, Yemen, Etiyopya-Eritre ve Filistin’de güncel anlaşmazlıkların çözümünde kullanılmıştı.
IRCICA Genel Müdürü Halit Eren, Yıldız Sarayı’nda bulunan merkezin diğer çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Eren, dünyanın değişik bölgelerinde el sanatları, sanat, tarih medeniyet konularında uluslararası kongre düzenlediklerini ve bunlarda yapılan tebliğlerin basıldığını anlattı. Bosna-Hersek’teki Mostar Köprüsü’nü restore ettiklerini belirten Eren, buradaki tecrübelerini Kudüs’teki İslam eserleri için kullanmak istediklerini ve Kudüs 2015 projesini başlattıklarını dile getirdi. Eren, Abdülhamit Han’ın kullandığı Yıldız Sarayı’nda faaliyet göstermelerinin hem IRCICA’nın bünyesinde bulunduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) için hem de Türkiye için diplomatik bir avantaj sağladığının altını çizdi. Dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçiyi kabul ettiklerini ve adeta diplomatik bir misyon üstlendiklerini söyleyen Eren, “IRCICA, İstanbul’a gelen devlet adamı ve liderlerin uğrak yeri haline geldi. Hiçbir yere gitmeyen Suudi prensler merkezimizi ziyaret ediyor, görüşmeler yapıyor.” diye konuştu. Eren, İİT ve ABD arasındaki ortak çalışmalar için ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un da birçok lider ve devlet adamı gibi merkezi ziyaret ettiğini söyledi. Yıldız Sarayı silahhanesini restore ederek kütüphaneye çevirdiklerini hatırlatan Eren, halka açık kütüphanede farklı dillerden 70 binden fazla kitabın okuyucunun hizmetine sunulduğunu kaydetti.
200’e yakın vakıf eseri için dava açıldı
Bulgaristan Müslümanlarının temsilcisi konumundaki Yüksek İslam Şûrası Başkanı Şabanali Ahmet, 10 yıllık süreçte 200’e yakın vakıf eseri için dava açtıklarını söyledi. Ahmet, “Bu eserlerin Müslüman vakıflarına ait olduğunu gösteren resmî belgeler, Bulgar mahkemelerinde delil olarak kullanılacak.” dedi.(Zaman)

Yorumlar kapatıldı.