İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Selanik Yeni Cami’de İbadete Patrik Bartholomeos ve Kathimeri’den Tam Destek

Yunanistan’ın ikinci büyük şehri Selanik’in Belediye Başkanı Yannis Butaris’in Ramazan Bayramı’nda Yeni Cami’nin ibadete açılması için başlattığı girişimlere Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’tan sonra ülkenin saygın gazetesi Kathimerini’den de tam destek geldi.

Kaynak : Cihan, 11 Ağustos  2012 Cumartesi – 16:29
“Selanik niçin Osmanlı mirasını hem de turizm gündeminin üst sıralarında göstererek bir turizm ürünü olarak satmasın?” diye soran gazete, ibadete açılan Sümela Manastırı’nı örnek gösterdi ve bölgenin turizm patlaması yaşadığına vurgu yaptı.Yunanistan’ın başkenti Atina’da yaklaşık bir asırdır süren cami tartışmasından olumlu sonuç alınamazken, Selanik Belediye Başkanı Butaris’in hoşgörülü yaklaşımları ve şehirde yaşayan Yunan vatandaşı Müslümanların baskıları sonuç verecek gibi görünüyor. Selanik Belediyesi’nin kullanım hakkını elinde bulundurduğu 1903 tarihinde inşa edilen Yeni Cami’nin, 19 Ağustos tarihinde Ramazan Bayramı namazı için Müslümanlara tahsis edilmesi bekleniyor. Sergi salonu olarak hizmet veren caminin bu tarihe yetiştirilmesi mümkün görünürken, bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın olur vermesi yeterli olacak. Selanik Belediye Başkanı Butaris, Selanik’e bu vesile ile gelecek çok sayıda turistin şehir ekonomisine önemli katkılarda bulunacağını öngörüyor.
PATRİK BARTHOLOMEOS DESTEK VERİYOR
Selanik’te Yeni Cami’nin bayram namazı için kesin olmayan açılışına dair programlamasını kamuoyu ile paylaşan Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un da bayramda Müslümanlara caminin tahsis edilmesini desteklediğini söyledi.
Yunanistan’ın saygın gazetelerinden merkez sağ eğilimli Kathimerini, Selanik’te bayram namazında caminin bir günlüğüne ibadete açılmasına tam destek verdi. Stavros Tzimas imzası ile yorum sayfasında çıkan makalede, “Selanik’in şehir ekonomisinin zorlandığı bir dönemde birkaç bin inananın Selanik’teki Yeni Cami’ye gelmesi hiç de fena olmazdı.” yorumu dikkat çekti. Girişimin dış dünyada Yunanistan’a pozitif katkı sağlayacağına dikkat çeken Kathimerini, “Nihayetinde Selanik’in kültürel eserlerinden birini yerli vatandaşlarımıza ya da yabancıların ibadet ihtiyaçları için açmasından korkacak bir hali yok. Tam tersine, uluslararası alanda en tatlı yüzünü göstermiş olacak.”
YENİ CAMİNİN AÇILMASI TURİZME KATKI YAPAR
1904 tarihinde inşa edilen ve ‘dönmeler camii’ olarak ünlenen Yeni Cami’nin birkaç günlüğüne ibadete açılmasının sağlayacağı avantajları Sümela Manastırı’nı örnek vererek dile getiren gazete, Türkiye’nin izni sonucu 15 Ağustos’ta tarihi Sümela Manastırı’nda binlerce Hıristiyan’ın katılımı ile gerçekleşecek ayini bu yıl da Patrik Bartholomeos’un yöneteceğini hatırlattı. O tarihlerde bölgenin meydanlarında binlerce Hıristiyan’a hitap eden bir turizm endüstrisi kurulduğuna dikkat çeken gazete, yılda bir gün de olsa Hıristiyanlar için önemi büyük dini mekanın tahsis edilmesinin Türkiye’nin ‘farklı dinlere hoşgörü gösteren bir ülke’ profiline önemli katkı yaptığını yazdı. “Selanik niçin Osmanlı mirasını hem de turizm gündeminin üst sıralarında göstererek bir turizm ürünü olarak satmasın?” diye soran Yunan gazetesi Kathimerini, Türkiye’de yerel yöneticiler ile ilgili kurumların yaptıkları açılımların, ülkenin turizm pazarına komşu devletlerden önemli sayıda ziyaretçi getirmesiyle sonuçlandığı değerlendirmesinde bulundu.
TEPKİLERE CEVAP
Uzun zamandan bu yana Osmanlı camilerinden birini ibadet için Müslümanlara tahsis etmeyi planlayan Butaris, şehrin Yunan kimliğinin darbe yiyeceğine yönelik yapılan eleştirilere ise “Ya çocuklar, camiyi niçin vermeyeyim? Gelsinler bayramda ibadetlerini yapsınlar. Şehre para bıraksınlar. Allah bahtlarını açık etsin.” şeklinde cevap veriyor. 1924 yılından bu yana ibadete kapalı olan Yeni Cami, 1962 yılına kadar Arkeoloji Müzesi olarak hizmet verdi. Daha sonra ise sergi salonuna dönüştürüldü. Yeni Cami, Mart 2012’de Kültür Bakanlığı tarafından Selanik Belediyesi’ne tahsis edildi. Caminin bir günlüğüne ibadete açılması konusunda Butaris’in Dışişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim ve Din İşleri’nden yeşil ışık yakılmasını beklediği ifade ediliyor.

Yorumlar kapatıldı.