İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ani’de ‘Dinamit’ Olayına Açıklama

Tacettin Durmuş

Kars Kültür ve Turizm il müdürü Hakan Doğanay, geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında yayınlanan, “Ermenilerin Taş Ocakları’nda Patlattığı Dinamitler Ani’ye Zarar Veriyor” haberinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Doğanay, Türkiye – Ermenistan sınırına sıfır mesafedeki, Ani Antik Kenti’nin bitişiğinde bulunan Ermeni Taş Ocaklarında, iki ülke arsında 2006 yılında imzalanan karşılıklı protokol gereği dinamit patlatılmadığını söyledi. Ani Antik Kenti’nin 2005 yılından beri Kültür Bakanlığı’na ait olduğunu belirten Doğanay, İki ülke arasında karşılıklı imzalanan protokole göre Ani’nin Ermenistan tarafında bulunan taşocaklarında 2006 yılından bu yana dinamit kullanılmadığını ve ocaklarda yapılan çalışmaların manüel olarak devam ettiğini de belirtti. (Yalandan kim ölmüş, yıllardır aynı yalan tekrarlanıyor. Halbuki anlaşma 2006 tarihli. Boşuna değil insanların basına güvenmemesi. Tabi bizimkiler müstesna (!) HYETERT)

ERMENİLER, ANLAŞMAYA RİAYET EDİYOR VE ANİ’DE DİNAMİT PATLATMIYORLAR
Ani’nin Ermeniler için kutsal ve tarihi bir miras olduğuna da dikkat çeken Doğanay, “2006 yılından önce taş ocaklarında yapılan çalışmalarda dinamit kullanıldığı için burada bulunan tarihi yapılar zarar görüyordu. Daha sonra uluslararası yapılan bir anlaşma gereği kültürel mirasın evrensel olması ve korunması gerektiği için şu anda Ani Ören Yeri’nin Ermenistan tarafında bulunan taş ocaklarında kesinlikle dinamit kullanılmamaktadır. Ermeniler de bu anlaşmaya riayet ediyor ve dinamit patlatmıyorlar. Her türlü kültürel miras evrenseldir ve her kesindir. Tarihi eserlerimize biz her ne kadar sahip çıkıyorsak, komşularımızda o kadar sahip çıkmaktadır.” dedi.
EVRENSEL VE KÜLTÜREL MİRASLARA, KORUMACI ZİHNİYETLE YAKLAŞMALIYIZ.
Ani’de geçmiş bin yıllarda birçok medeniyetin yaşadığını da belirten Doğanay, “Bu medeniyetlerin Ani’de geriye bıraktığı önemli eserler var. Bu eserlere korumacı bir zihniyetle yaklaşmak ve saygı duymak zorundayız. Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay, her il müdürleri seminerinde bizlere, “tarihi gün yüzüne çıkartacağız, tarihe saygılı olacağız, tarihi mirasları son haliyle ve olduğu gibi koruyacağız ve insanlığa yansıtacağız.” Demektedir. Dünyanın bütün ülkelerinden Ani’yi görmeğe ziyaretçiler geliyor. Özellikle İngiliz ve Fransız Ermenileri Ani’ye gelmektedirler. Biz sonuçta ülkemize ve Kars’a gelen turistlerin milliyetine bakmıyoruz. Biz turizmin ve turistin evrenselliğine bakarak bütün Dünyayı Ani’ye davet ediyoruz. Biz bütün söylemlerimizde “Ani bir Dünya ama Dünya bir Ani değildir” diyoruz. Biz bu sözden yola çıkarak Ani’nin bir Dünya şehri olduğuna inanıyoruz ve Ani’yi Dünyaya tanıtmak için çaba harcıyoruz. Ani bu nedenle de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın girişimleriyle Dünya Kültürel Miras listesine de aday oldu. İnşallah bu listeye de girer. Hak ettiği yere de gelir.” Diye konuştu.

http://www.gazetekars.com/anide-dinamit-olayina-aciklama-9281h.htm

Yorumlar kapatıldı.