İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Suriye’den kaçan Ermeniler Dağlık Karabağ’a yerleşecek’

Ermenistan’da faaliyet gösteren Sardarapat Harekatı,Suriye’deki şiddet olaylarından kaçarak Ermenistan’a giden Ermenilerin, işgal altındaki Dağlık Karabağ’a yerleştirilmesi çağrısı yaptı.

AA
Ermenistan’ın Arminfo haber portalı, radikal görüşleriyle bilinen Sardarapat sivil toplum örgütünün, Suriye’deki şiddet olaylarından kaçarak Ermenistan’a gelen Ermenilerin, Azerbaycan’a ait olan ve uzun yıllardır işgal altında tutulan Dağlık Karabağ’a yerleştirilmesi çağrısında bulunduğunu duyurdu. Söz konusu çağrının, Erivan yönetimine ve Dağlık Karabağ’daki sözde Ermeni yönetimine iletildiği kaydedildi.
İnternette yayın yapan Yerkramas haber sitesi, Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın, çatışmaların sürdüğü Suriye’den gelen Ermeni aileleriyle görüştüğünü ve karşılaştıkları sağlık, barınma gibi sorunların giderilmesi için kararlar aldıklarını duyurdu.
Şu ana kadar 30 ailenin Ermenistan’a yerleştirildiği ve Eğitim Bakanlığı tarafından Suriye’den gelen ailelere Ermenice dil kurslarının başlatıldığı bildirildi.
Bu arada aşırı milliyetçi Taşnaksütyun Partisi’nin Dağlık Karabağ bürosunda Suriye Ermenileri için özel bir komite oluşturulduğu ve komitede Suriye Ermenilerinin Dağlık Karabağ’a yerleştirilmesi konusunun ele alındığı belirtildi.
İşgal altındaki Azerbaycan topraklarından Kubatlı, Zengilan ve Laçin bölgelerinden oluşan “Kaşatag” isimli sözde Ermeni vilayetinin yöneticisi Suren Haçatryan, Suriye Ermenilerinin yerleştirilmesi için kendilerine de müracaatlar geldiğini açıkladı. Şimdiye kadar bölgeye, Suriye’den yedi ailenin geldiğini belirten Haçatryan, bunlardan beşini yerleştiklerini, beş aileyi daha kabul edeceklerini ifade etti.
“YERLEŞTİRME NÜFUS ERİMESİ PROBLEMİYLE BAĞLANTILI”
Konuya ilişkin AA’ya açıklama yapan Doğu-Batı Araştırmaları Merkezi Başkanı Erestun Oruçlu, Suriye Ermenilerinin Dağlık Karabağ’a yerleştirilmesi konusunun Ermenistan’da yaşanan nüfus erimesi problemiyle bağlantılı olduğunu belirtti.
Ermenistan’ın en ciddi sorunlarından birinin Dağlık Karabağ’da nüfus oluşturmak olduğunu kaydeden Oruçlu, şu değerlendirmede bulundu:
“Bugün halk Ermenistan’ı terkediyor. Avrupa’daki kaynaklara göre Dağlık Karabağ’da da 40-45 bin insan yaşıyor. Mevcut nüfus sorununu ortadan kaldırmak için, dünyadaki çaresiz Ermenileri buraya yerleştiriyorlar. İki yıl önce AGİT’in Dağlık Karabağ’da yaptığı bir araştırmada buraya sonradan gelen binlerce insan olduğu ortaya çıktı. Bugün iç savaş yaşayan, geleceği belli olmayan Suriye’den gelen Ermeniler pekala Dağlık Karabağ’a yerleştirilebilir. Fakat bunun başarılı olacağını düşünmüyorum. Bir ateşten kaçıp başka bir ateşe atılmak akıllı bir karar olmasa gerek.”

Yorumlar kapatıldı.