İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Musevi Cemaatinden Neveşalom Kültür Merkezi’nde Geleneksel İftar

Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftara, katılım yoğun oldu. Davetliler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da vardı.Hahambaşı İshak Haleva ev sahipliğinde Neveşalom Kültür Merkezi’nde gelenekselleşen iftar davetinin 14’üncüsü gerçekleştirildi. İftar davetine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Türk Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Herman, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Sağ ve bazı davetliler katıldı.

“İNSANLIK ONURUNU PAYLAŞMA GÜNÜDÜR”
Salonda ezan okunmasının ardından oruç açılarak dua edildi. Yemeğin ardından söz alan Hahambaşı İsak Haleva, “Müslüman kardeşlerimizin oruç ve iftar ibadetleriyle her zamankinden daha yoğun bir halet içinde yüce tanrının engin bağışlayıcılığına sığındığı mübarek Ramazan Ayı’nın bu akşamki geleneksel iftar soframızda sizleri burada konuk etmekten cemaatim adına ve şahsım adına gurur ve mutluluk duyuyorum. Ülkemizin kültürel zenginliğinin güzel bir örneğini oluşturan bu manzara, tarih boyu bu topraklarda farklı dine ve inanışa, değişik ırk ve renge, dile ve düşünceye mensup olanların huzur ve güven içinde birlikte ve beraberce yaşadığının çok iyi kanıtıdır. Gün birlik ve beraberliğimizi pekiştirme, insanlık onurunu paylaşma günüdür. Mübarek ramazan ayının ilham ettiği değerleri yaşamın hemen her alanında görme gösterme günüdür. Ramazan ayı sesimin ulaştığı her yerdeki insanlar için ülkemiz ve ulusumuz için, tüm dünyamız için hayırlara iyiliklere vesile olsun” diye konuştu.
VAN’DA BULUNAN İLKÖĞRETİM OKULUNA 10 BİN TL BAĞIŞ
Türk Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Herman, Türk Musevi Cemaati olarak kalıcı bir ihtiyaca cevap verme adına bir ilköğretim okulu yaptırdıklarını belirterek “05 Haziran günü açılışını gerçekleştirdik. Bu iftarda sizlere bir anı olarak hediye dağıtmak yerine her birimiz adına ayırdığımız bağışı Van’daki Selahattin Ülkümen İlköğretim Okulu’nun Müdürü Sayın Ali Çoban’a takdim etmek istiyorum” dedi ve içinde 10 bin TL değerindeki çek bulunan zarfı okul müdürüne takdim etti. Herman sözlerine şöyle devam etti:
“Vakıflar Kanunu’nda son yıllarda yapılan değişikliklerle farklı inançlara ait din ve sosyal vakıfların gayri menkulleri ile ilgili sorunlar çözüm imkanına kavuşturulmuş oldu. Çözüm iradesini ortaya koyan ve takipçisi olan başta Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcımız sayın Bülent Arınç, Devlet Bakanımız sayın Egemen Bağış ve bu akşam aramızda bulunan Vakıflar Genel Müdürü sayın Adnan Ertem ve emeği geçen tüm devlet ve hükümet yetkililerine kalbi takdir ve teşekkür duygularımızı sunmayı borç biliyoruz.”
“İstanbul’U DA DÜNYAYA ÖRNEK BİR BARIŞ KENTİ OLARAK İFADE EDEBİLİRİZ”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu sofranın asırlardan beri süregelen dostluğun ifadesi olduğunu belirterek “Dünyamızın ve bölgemizin yaşadığı derin sıkıntılara bir noktada çare olarak da görebiliriz bu sofrayı. Neticede biz Hz. Adem’in torunlarıyız. Hz. İbrahim soyundan geliyoruz ve böylece onların birer insan olarak bizim insani değerlere sahip çıkma yaşama ve bir ötekinin farkında olma hassasiyetinin öğütlendiği bir geçmişimiz var. İşte bu gelenekten gelen bu sofralarda yüzyıllara dayanan arkadaşlık ve dostluklar, şefkat ve merhamet filizlenen güzellikler var. Bir arada yaşamak kültürünün önemli izleri var. Biz bir anlamda İstanbul’u da dünyaya örnek bir barış kenti olarak ifade edebiliriz. Asırlardan beri böyleyiz bu bir örnek hoşgörünün bir ötekini hissetmenin ve bir ötekinin farkında olmanın bir ötekinin haklarını iade etmenin bir timsali olarak bu dünyaya bir mesajdır diye düşünüyorumö diye konuştu.
Konuşmaların ardından İbranice ve Türkçe dua okundu. – İstanbul / Beyoğlu

Yorumlar kapatıldı.