İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım tanınsın barajlar yapılmasın’

Cumhur Daş / Kemal Özer

12. Munzur Doğa ve Kültür Festivali çevre yürüyüşü ve gece şehir stadyumunda yapılan etkinlikle sona erdi. Bu yıl “Dersim Soykırımı tanınsın, Barajlar ikinci 38’dir” şiarıyla düzenlenen festivalde dört gün boyunca paneller, sergiler, belgesel gösterimleri ve konserlerde bir araya gelen binlerce kişi, Munzur üzerinde yapılmak istenen barajlara tepki gösterdi.

Festival boyunca doğa katliamına karşı daha yoğun bir mücadelenin verilmesi gerektiği vurgulandı. Festivalde AKP Hükümetine de halkların iradesine saygı duyma çağrısı yapıldı. Kültürel asimilasyonun devam ettiğinin belirtildiği festivalde herkesin ana diline sahip çıkmasının önemine dikkat çekildi. Son gün bir konuşma yapan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Malatya Sürgü’de Alevilere yönelik saldırıdan Başbakan Erdoğan’ın sorumlu olduğunu söyledi.
FORUM VE ÇEVRE YÜRÜYÜŞÜ
Festivalin son gününde Seyit Rıza Anıtı önünde düzenlenen forumda katılımcılar duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Forumun ardından ise çevre yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar beş dakika boyunca yere uzanarak baraj ve HES projelerini protesto ettiler.
Stadyumda yapılan gece etkinliğinde sahne alan Koma Hewreman, Erdoğan Emir, Comert, Grup Munzur ve Ferhat Tunç da katılımcılara keyifli anlar yaşattılar. Hep bir ağızdan “Barajlara Hayır” sloganının atıldığı gecede, Malatya Sürgü’de Alevilere yönelik linç girişimi protesto edildi. Gecede BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de bir konuşma yaptı. Etkinliğe katılan binlerce kişiyi Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adına selamlayan Tuncel, Malatya Sürgü’de sorumlunun Başbakan olduğunu söyledi.
TUNCEL: MALATYA’DA SORUMLU BAŞBAKAN
Başbakanın halkları, inançları birbirine düşman ettiğini belirten Tuncel, “Bir yandan Alevileri devlete bağlamaya çalışacaksın bir yandan da Alevilerin evlerini işaretleyeceksin, linçlere maruz bırakacaksın. ‘Kürtlere, Alevilere ölüm’ diye slogan atılıyor. Bunun hesabını kim verecek? Başbakan bunun altında kalır. CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’da bu politikalara destek veriyor. İnançlarımızdan, halklarımızdan elinizi çekin” dedi.
Tuncel, Suriye’deki Kürt halkının mücadelesini de selamladığı konuşmasında “Suriye deneyiminin bize öğrettiği gibi bulunduğumuz her yerde örgütlenelim, birliğimizi sağlayalım. Şimdi başbakan bu gelişmeye tehditle karşılık veriyor. Ey başbakan sana saygı duymaktan başka bir şey düşmüyor. Halkın iradesine saygı duy. Türkiye’deki Kürt halkı da özgürlük istiyor. Ancak AKP her kesime saldırılarla karşılık veriyor. Bir yıldır Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a tecrit uygulanıyor. Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması olmazsa olmazdır” dedi.
Festivalin kapanış konuşmasını yapan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin de, festivalde emeği geçen herkese, katılımcılara ve konuklara teşekkürlerini sundu. (Dersim/EVRENSEL)
ARŞİVLER AÇILSIN
Festivalin son günü “Dersim 38 Soykırımı, Talepler, Tazminat ve İstismar” konulu bir panel düzenlendi. Kütüphanesi bahçesinde yapılan panelde Dersim katliamında yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Panelde Dersim katliamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan konuşmacılar, devletin arşivlerinin açılarak, katliamla hesaplaşılması gerektiği söylediler. Kürt şair Arjen Ari de festival katılımcılarıyla buluşarak Evrensel Basım Yayın’dan çıkan “BakurêHelbestêAntolojiyaHelbestaBakûr” kitabını imzaladı.
KATLEDİLENLERİN ANISINA ÇILA YAKILDI
Munzur Festivalinin son gününde Halbori köyünde 38 katliamında öldürülenler için çıla yakıldı. 1938 yılında 400 kişilik bir grubun katledilip Munzur’a atıldığı yerde öldürülenlerin anısına dualar edildi. Burada konuşan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, geçmişten bu yana katliam zihniyetinin değişmediğini söyledi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tucel de 38 katliamıyla hesaplaşmak için tüm belge ve bilgilerin açıklanmasını istedi.

Yorumlar kapatıldı.