İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Mereto Dağı’nda Ayin Yaptı

Batman’ın Sason ilçesinden göç eden Ermeniler yıllar sonra Mereto Dağı’ndaki kilisede ayin yaptı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Fransa, İtalya, Ermenistan, Karabağ’da yaşayan ve İstanbul ile birçok ilde bulunan Sasonlu Ermeni vatandaşı kutsal hafta olarak ilan ettikleri Temmuz ayının son haftasını Batman’ın Sason ilçesinde bulunan 3 bin metre yükseklikteki Mereto Dağı zirvesinde geçirdi. Merkezi İstanbul’da bulunan ve geçtiğimiz yıl kurulan Mutki ve Sason Ermenileri Dayanışma Derneği tarafından organize edilen Mereto Dağı tırmanışı için Orhanağa köyü sakinleri yaylada ev sahipliği yaptı.

25 koyun ve keçinin kesildiği etkinlikte 300’e yakın misafir ağırlayan köylüler, eski Mereto geleneğini Ermeni köylüleri ile birlikte kutlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Mutki ve Sason Ermenileri Dayanışma Derneği Başkanı Aram Demir, dernek olarak ilk kez böyle bir etkinliği yaptıklarını söyledi. Demir, “Daha önceleri kişisel olarak bu tırmanışlar düzenlenirdi. Bu sene biz dernek olarak bu organizasyonu yaptık. Amacımız her sene bu etkinliği geleneksel olarak sürdürmektir. Zaten yüz yıllar evvelinde atalarımız tarafından kutlanmaktaydı. Bizlerde bu önemli geleneği çocuklarımıza miras olarak bırakmak istiyoruz” dedi.
Tırmanışın ardından Maratug Partsır Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayinde gece boyunca Ermenice, Kürtçe, Arapça ve Türkçe şarkılar söylendi.
(MŞY-AKK-AŞ-Y)

Yorumlar kapatıldı.