İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ne Kürt ne de Hıristiyan devlete izin veririz’

Özgür Suriye Ordusu askerleri, ülkenin kuzeyinde Kürt devleti kurulacağı iddialarına da sert karşılık verdi ve ‘ne Kürt ne de Hıristiyan devletinin kurulmasına izin veririz’ dedi.

Suriye’de Esed rejimi ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalar Şam ve Halep’te yoğunlaşırken, Özgür Suriye Ordusu tarafından ele geçirilen Kilis sınırında bulunan Esselema Sınır Kapısı’nda çatışmanın izlerini silinmeye çalışılıyor. Kalabalık bir muhalif grubun nöbetleşe beklediği sınır kapısında bulunan Özgür Suriye Ordusu askerleri, yaşanan gelişmeleri televizyondan takip ederken, ülkenin kuzeyinde Kürt devleti kurulacağı iddialarına da sert karşılık veriyor. Muhalif kanadın Azez sorumlularından olan Tarık Hacule, böyle bir şeye müsaade etmeyeceklerini belirtirken, PKK’ya da tepki gösterip, “Tefrika ve ayrılık çıkarmak isteyen Kürtlerle yola devam etmeyiz.” ifadelerini kullanıyor. Çatışmalarda yaralanan muhalif askerlerden Haziz İzem de “Suriye tek vatandır, hepimize yeter. Ne Kürt ne de Hıristiyan devletinin kurulmasına izin veririz.” diyor.
Esselema, Jarablus ve Bab-Al Hava gibi Türkiye sınırında bulunan ve uzun süren çatışmalar sonucunda muhalif kanadın eline geçen sınır kapılarından bir tanesi. Azez şehrini abluka altına alan ve rejim askerlerinin hezimete uğrayarak çekilmesini sağlayan muhalifler, Kilis sınırında bulunan gümrük kapısına da 26 gün önce el koydu. Bölgede yaşanan çatışmanın izleri, gümrükte meydana gelen yıkımdan dolayı kendisini belli ediyor. 3 yıldızlı Özgür Suriye Ordusu bayrağı ile Türk bayrakları kapıda göndere çekilirken, çatışmanın izlerini silmek için kalabalık bir ekip çalışma yapıyor. Haberleşmelerini telsizle sağlayan ve rejim askerlerinin silahlarına el koyan muhalif askerlerin arasında 13-14 yaşındaki Suriyeli çocuklar da dikkat çekiyor. Çocuklar, gümrük kapısında temizlik işlerinin yapılmasında muhalif askerlere yardımda bulunuyor. Muhalif grubun 3-4 gün arayla nöbetleşe olarak beklediği sınır kapısında zaman zaman da bazı tartışmaların yaşandığı belirtiliyor.
Sınırda beklemek istemeyen muhaliflerin, savaşın yaşandığı bölgelere gitmek istediği belirtilirken, Özgür Suriye Ordusu’nun üst kademesi tarafından nöbetleşme sisteminin getirildiği söyleniyor. Muhalifler, yaşanan çatışmayla ilgili bilgileri de televizyondan takip etmeye çalışıyor. Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulacağına yönelik iddialar da muhaliflerin gündeminde. Bu iddiaya kesin bir dille karşı çıkıp, PKK’nın rejimle kol kola çalışmasına da tepki gösteriyorlar.
Azez bölgesindeki muhalif liderlerden Tarık Hacule, bölgede bir Kürt devleti kurulmasına müsaade etmeyeceklerini belirtiyor. Kürtlerin yaşadığı Afrin bölgesinde, halkın arasından kendisine destek verenlerin bulunduğunu ancak bunun yeterli olmadığını anlatan Hacule, kendi içlerinde silahlı grupların da bulunduğuna dikkat çekiyor. Rejim devrildiğinde Kürt halkıyla hiçbir sıkıntılarının olmayacağını dile getiren Hacule, “Tefrika, ayrımcılık yaparlarsa buna müsaade edilmeyecek. Fitne fesat çıkarırlarsa onlarla yola devam edemeyiz.” şeklinde konuşuyor. Esed rejimi ile aralarında yaşanan çatışmalar sonucunda Halep bölgesinin de yarısını ele geçirdiklerini anlatan Hacule, 16 saatte düzenli bir şekilde değişen birliklerinin bulunduğunu, kendilerinin de yardıma gittiğini belirtiyor.
Hazim İzez de Azez ve Esselema Sınır Kapısı’nın kuşatılması esnasında, bir aileye yardım ederken Suriye uçaklarının saldırısında yaralanan muhaliflerden bir tanesi. Kilis Devlet Hastanesi’nde tedavi edildikten sonra Özgür Suriye Ordusu askerleriyle sınırı bekliyor. Herkes gibi kendilerinin de demokratik bir devlet istediğini kaydeden İzez, mücadeleyi bunun için sürdürdüklerinin altını çiziyor. Bölgede Kürt devleti kurulması yönündeki iddialara da yanıt veren İzez, şunları söylüyor: “Herhangi bir ayrımcılığa izin verilmeyecektir. Suriye tek vatandır, hepimize yeter. Ne Hıristiyan ne de Kürt devletinin kurulmasına müsaade edilmeyecek. Kürt de olsa Hıristiyan da olsa biz burada hepimiz kardeşiz ve bölünmeye müsaade etmeden hepimiz birlikte yaşayabiliriz.”
Kaynak: CİHAN

Yorumlar kapatıldı.