İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atalarının doğduğu topraklarda 90 yıl sonra ayin yaptılar

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis’in daveti üzerine Bursa’ya gelen yaklaşık 200 kişilik Yunanlı grup, Gölyazı’daki Aziz Pandelemion Kilisesi’nde ayin yaptı.Metropolit Lambriniadis, 1922′den sonra 90 yıllık aranın ardından ilk ayinin yapıldığını söyledi.

Gölyazı’dan Yunanistan’a göç eden, bugün ise Kuzey Yunanistan’ın Selanik, Kastoria ve Dedeağaç (Aleksandrupoli) kentlerinde ikamet eden yaklaşık 200 kişiden oluşan grup, dualı ekmekten tadıp, köylü kadınlarla da sohbet etti.
Kuzey Yunanistan’ın 3 değişik bölgesinden, atalarının toprakları olan Bursa’nın Nilüfer ilçesi Gölyazı Mahallesi’ne gelen yaklaşık 200 Rum, tarihi Aziz Pandeleimon Kilisesi’nde ayin düzenledi. 90 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen Rumları, atalarının yaşadıkları toprakları ve ibaret ettikleri kiliseyi görmek hayli duygulandırdı. Yöre sakinleriyle sohbet eden Rumların ayinin cuma gününe rastlaması dikkatlerden kaçmadı. Vatandaşların şaşkın bakışları arasında kilise önünde mum yakan Rumlar, ardından içeri girerek ibadetlerini yaptı. İlahi ve duaların ardından parçalanan ekmekler dağıtıldı.
Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpiduforos Lambriniadis, yıllar önce atalarının yaşadıkları topraklarda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilen kilisenin durumunun çok güzel olduğunu anlatan Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpiduforos Lambriniadis, yıllar sonra bir ayın düzenlemiş olmanın büyük mutluluğu içinde olduklarını ifade etti. Lambriniadis, “Ramazan dua için ayrılmış bir aydır. Biz de bu çerçevede dua etmek istedik. Ayini düzenlememize yardımcı olan Bursa Valiliği’ne teşekkür ederiz. 27 Temmuz Aziz Pandeleimon’un adını anma ve bayram günüdür. Burada bulunmaktan dolayı çok duygulananlar var. Yöre halkıyla çok iyi anlaşıyorlar. Yaklaşık 200 kişilik bir grup halinde geldik. Bu, mübadeleden sonraki ilk ayin. Ayinde iki dua edeceğiz. Biri hayatını kaybedenler diğeri de hayatta olanlar için olacak.” dedi.
Ayine gelen Rumlar ise burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Köylü kadınlarla da sohbet eden Yunanlı konuklar, “Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Duygu yüklüyüz. İki halk asında hiçbir düşmanlık yok. Her şey sevgi saygı çerçevesinde yaşanmalı.” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.