İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devlet, Ermeni mezarlığını tahrip etti insan kemikleri ortalığa saçıldı…

Öte yandan, Türkiye dışında yaşayan Ermenilerden Nadya Uygun ve bir grup arkadaşı yetkililere başvurarak, “insanlık dışı tahribata son verilmesini ve mezarlığın, onarılarak korunmasını” talep etti. 
              

 ***
[Sesonline] Siirt – Eruh yolu üzerinde “Xert” (Kayaboğaz) köyü sınırları içinde bulunan kiliseye ait Ermeni mezarları yol çalışmaları esnasında, kepçelerle tahrip edildi. Tahrip edilen alanda Ermenilere ait yüzlerce mezar ve kemik parçaları ortalığa saçılmış durumda. Mezarların ait olduğu ve yöre halkının “Dêr Şim” olarak bildiği kilise de daha önceden tahrip edilmiş durumda idi. Tahrip edilen klisenin durumuna kayıtsız kalan devlet yetkilileri, bu kez de kiliseye ait mezarlığın tahrip edilmesine göz yumdu… Öte yandan, “Ermenilere karşı bir ayıp daha yapılıyor” diyen, Türkiye dışında yaşayan Ermenilerden Nadya Uygun ve bir grup arkadaşı yetkililere başvurarak, “Bu insanlık dışı tahribata son verilmesini ve mezarlığın, onarılarak korunmasını” talep etti.
 Siirt – Eruh yolu üzerinde “Xert” (Kayaboğaz) köyü sınırları içinde bulunan kiliseye ait Ermeni mezarları yol çalışmaları esnasında, kepçelerle tahrip edildi.
Mezarların tahrip edilmesi ile birlikte, kafatası ve iskelet kemikleri ortalığa saçıldı. Yol yapım çalışmaları ise, ısrarla bu alanın üzerinde devam etti.
Çevrede yaşayanlar, uygulamayı “vahşet” olarak nitelendirerek, “bu uygulama sonucu ortaya çıkan görüntü inançlara, farklılıklara, kültürlere saygısı olmayan bir zihniyetin eseridir” yorumunda bulundu.
“KÜLTÜRLERE, FARKLILIKLARA, İNANÇLARA VE ÖLÜLERE BÜYÜK SAYGISIZLIK…”
Öte yandan, Türkiye dışında yaşayan Ermenilerden Nadya Uygun ve bir grup arkadaşı yetkililere başvurarak, “insanlık dışı tahribata son verilmesini ve mezarlığın, onarılarak korunmasını” talep etti.
“Ermenilere karşı bir ayıp daha yapılıyor” diyen Nadya Uygun ve arkadaşlarının başvurusu ve kamuoyuna yaptıkları açıklama şöyle:
“Yol inşaatı için talan edilen Ermeni Mezarlığı ve daha öncesinde kilise, bağışlanamaz ayıplardır. Siirt-Eruh yolu uzerinde Xert (Kayaboğaz) köyü yakınındaki bölgede, her tarafa insan kemikleri saçılmıştır. Buna kimlerin göz yumduğunu veya izin verdiğini öğrenmek istiyoruz.
Dünya medyasında, “Türkiye’ye gitmeyin, Ermeni kemiklerine basarsınız” şeklinde haberler yayınlanıyor. ülkenin getirilmek istendiği nokta bu mudur? Anadolu’daki müslüman olmayanların mezarlıkları ve kültür mirası daha ne kadar zaman tahrip edilip yok sayılacak?..
Bu yapılan, kültürlere, inançlara, farklılıklara ve ölülere çok büyük saygısızlık, hatta bir vahşettir!
Gereğinin yapılıp, bu insanlık dışı tahribata son verilmesini önemle rica ediyoruz…”

Yorumlar kapatıldı.