İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Van Times’ yeniden

Ayça Örer

İki yıl önce yayınını durduran yerel Van Times gazetesi, dergi formatıyla yeniden çıkıyor. Van Times, dört dilde yayın yapacak.

Fotoğraf: ALİ İHSAN ÖZTÜRK/AA

İSTANBUL – Gazeteci Aziz Aykaç’ın girişimleriyle çıkan ve büyük ilgiyle karşılanan Van Times gazetesi, Aykaç’ın vefatı ve Van depremiyle yaşadığı iki yıllık suskunluğun ardından yayın hayatına devam etme kararı aldı. Ahtamar Kilisesi açılışında Ermenice ‘Bari Galust’ (Hoşgeldiniz) manşetiyle çıkan ve büyük ilgiyle karşılanan gazete bundan böyle dergi formatında çıkacak.
Türkçe, Ermenice, Kürtçe ve İngilizce yayın yapmaya hazırlanan Van Times’ın yeniden canlandırılması fikri, babasının vefatından bir süre sonra Ömer Aykaç tarafından hayata geçirildi. Van Times, yıllık bir dergi olarak çıkacak, yurtdışında da yayımlanacak.
Yeni Van Times’ın ilk sayısında Anoine Agoudjian, Nazik Armenakian, Patrak Estukyan, Mehmet Fırat ve daha birçok isim özel dosya ve makaleleri ile katkıda bulunacak.
Bütçe kısıtlı olduğu için başlangıçta yıllık periyotla çıkması düşünülen Van Times’ın ilk sayısı, edebiyat dosyaları, haber araştırmaları, tarihsel ve kültürel yazılara ayrıldı. Derginin Yayın Kurulu’ndan Aris Nalcı, Van ’ın büyük şehirler kadar önemli olan yerel gündemini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor:
Van ’ın gündemi gölgede
“Nasıl New York Times okurken New York gazetesi okuduğumuzu biliyoruz. Van Times okurken de Van gazetesi okuduğumuzu bileceğiz. Van ’da güneş enerjisi kullanımı, turizm ve botanik altyapısı gibi konular siyasal gündem nedeniyle hep arka plana atılıyor. Bu dergi, araştırmalarıyla bu konuları gün yüzüne çıkaracak. Van tarihsel olarak çok önemli bir şehir. 1915’e kadar Anadolu ’da yayımlanan 613 derginin önemli bir kısmının Van kaynaklı olduğunu biliyoruz. Bu açıdan da Ermenice yayın yapan bir gazetenin canlandırılması tarihsel önem taşıyor. Derginin ilk sayısı Van ’da yaşamış, Fransa ’dan, Ermenistan ’dan, Türkiye ’den ve başka birçok yerden insanın anı ve izlenimlerine yer verecek.” Dergi için ‘crowdfunding’ adı verilen bir yöntem kullanılıyor. İlk sayıdan itibaren internet üzerinden açılan bir kampanya ile bütçe oluşturulacak. Van Times 4 bin adet basılacak ve yurtdışında da dağıtılacak.

Yorumlar kapatıldı.