İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mor Gabriel Manastırı için imza kampanyası başlatıldı

Mardin Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı’nın Hazine’ye devredilmesine karşı imza kampanyası başlatıldı. Süryaniler için “İkinci Kudüs” niteliği bulunan tarihi manastır için başlatılan imza kampanyası bugün kamuoyuna duyuruldu…  Prof. Dr. Cengiz Aktar da yeni anayasanın Lozan Anlaşması’nın önüne geçtiğini ifade ederek azınlıkların yaşadıkları mağduriyetlere bir an önce son verilmesini gerektiğini ifade etti. Aktar, Yargıtay’ın verdiği kararı AİHM’ye götüreceklerini de sözlerine ekledi.

***
Mardin Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı’nın Hazine’ye devredilmesine karşı imza kampanyası başlatıldı. Süryaniler için “İkinci Kudüs” niteliği bulunan tarihi manastır için başlatılan imza kampanyası bugün kamuoyuna duyuruldu.
Mardin Midyat’ta bulunan tarihi Mor Gabriel Manastırı’nın Yargıtay 20. Hukuk Dairesi kararıyla Hazine’ye devredilmesine karşı kapsamlı bir imza kampanyası başlatıldı. Süryanilerin “İkinci Kudüsü” denilen manastırın bulunduğu arazi hakkında verilen Yargıtay kararına karşı başlatılan imza kampanyası bugün İstanbul’da Cezayir Restaurant’ta yapılan basın toplantısıyla açıklandı.
Süryanilere, “Size burada yer ve hak yoktur” kararı…
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından Süryanilere, “Size burada yer ve hak yoktur” şeklinde algılanan karar hakkında yapılan basın toplantısına Türkiye’nin ilk Süryanice yayın yapan gazetesi olan Sabro (Umut) Gazetesi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Mezopotamya Kültür Derneği Başkanı Tuma Özdemir ve Prof. Cengiz Aktar katıldı.
“Beraber büyüdük bu ülkede” başlığıyla hazırlanan imza metninde Mor Gabriel Manastırı’nın geçirdiği süreç anlatılarak kampanyaya destek olma çağrısı yapılıyor.
“Hoşgörü istemiyoruz, birlikte yaşamak istiyoruz”
Mahkeme kararının Süryanilerin bu ülkede istenmediği algısı yarattığını söyleyen Sabro Gazetesi sahibi Tuma Çelik, “Bu karar Süryanilere kasti olarak verildi. Biz Osmanlı’daki gibi ‘hoşgörü’ istemiyoruz, birlikte yaşamak istiyoruz” dedi. Süryanicenin hala varlığını korumasının manastır sayesinde söz konusu olduğunu da ekleyen Çelik, imza kampanyasıyla Süryani halkına destek oluşturduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Cengiz Aktar da yeni anayasanın Lozan Anlaşması’nın önüne geçtiğini ifade ederek azınlıkların yaşadıkları mağduriyetlere bir an önce son verilmesini gerektiğini ifade etti. Aktar, Yargıtay’ın verdiği kararı AİHM’ye götüreceklerini de sözlerine ekledi.
(soL – İstanbul)

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/mor-gabriel-manastiri-icin-imza-kampanyasi-baslatildi-haberi-56857

Yorumlar kapatıldı.