İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris ile bahar havası kısa sürdü

Emre Demir/ Paris 

Ankara hattındaki yeni dönem sinyallerinin ömrü kısa sürdü. Cumhurbaşkanı Hollande’ın yeni bir soykırım tasarısından bahsetmesi soru işareti uyandırdı. Türkiye, açıklamaya “iletişim kazası” derken gözlemciler hükümetin ‘kanun’ değil ‘genelge’ çıkaracağı tahmini yaptı.

Türkiye ve Fransa ilişkilerinde yeni bir dönem başladığının ilan edilmesinin ardından, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan kanun teklifini tekrar meclis gündemine getireceğini açıklaması kafa karışıklığına yol açtı. Türk tarafı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ziyaretinden 24 saat sonra gelen açıklamanın iletişim kazası olduğunu belirtiyor. Fransız Dışişleri Bakanlığı ise Fransa’nın Türkiye’yle ilişkileri iyileştirme yönündeki taahhüdünden vazgeçmediğini savunuyor.
Paris’te perşembe günü bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransız meslektaşı Laurent Fabius, iki ülke arasında dürüst ve iyi niyetli bir ilişki kurmak için mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Davutoğlu, iki ülke arasında ortak bir vizyon geliştireceklerini söylemiş, Fabius ise Ortadoğu’da tek istikrarlı ülke olan Türkiye’yle birlikte hareket edeceklerini vurgulamıştı. Ancak Fabius’un ortak basın toplantısında Fransız bir gazetecinin inkâr kanunuyla ilgili sorusuna verdiği cevap “iyi niyet” açıklamalarına gölge düşürdü. Fabius, inkâr tasarısının yeniden gündeme gelmesinin zor olduğunu belirterek, “Bizim Sarkozy iktidarı döneminde takip edilen yolu aynen takip etmemiz mümkün değil. Zira, aynı yolu izlersek Anayasa Mahkemesi aynı şekilde yasayı iptal eder.” demişti.
Fabius’un görüşüne tepki gösteren Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Komitesi (CCAF) Hollande’ın açıklamayı yalanlamaması halinde bu durumu Ermenilere “ihanet” olarak yorumlayacaklarını duyurdu. Bu yazılı açıklamadan birkaç saat sonra CCAF Eşbaşkanı Franck Papazian’la telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Hollande, seçim kampanyasında verdiği sözden geri dönmeyeceğini söyledi. Elysee Cumhurbaşkanlığı Sarayı kaynakları da bu diyaloğu doğrulayarak “Cumhurbaşkanı, seçim kampanyasında bazı vaatlerde bulundu ve bunları yerine getirecek. Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla uyumlu bir kanun metni çıkarmak gerekse bile geri adım atılması söz konusu değil.” dedi.
PARİS: GERİ ADIM YOK
Fransız Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Hollande’ın açıklamasının Fransa-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi sözünden bir geri adım olmadığını iddia ediyor. Zaman’a konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, “Bir önceki iktidar döneminde çok sıkıntı çektik. Artık bu dönemi tamamen arkamızda bırakmak istiyoruz.” ifadelerini kullanıyor. Hollande ile Fabius arasındaki görüş farklılığı, aslında Fabius’un kişisel tavrından çok Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın kurumsal tavrından kaynaklanıyor. Fransız Dışişleri, 2001’de Fransız Meclisi’nin soykırım iddialarını resmen tanımasına rağmen, 2006’ya kadar “soykırım” kelimesini telaffuz etmemişti. Fransız diplomasisi, iç siyasete bağlı nedenlerle sık gündeme gelen soykırım iddialarına Türkiye ile ilişkileri olumsuz gerekçesiyle sıcak bakmıyor.
ANKARA: İLETİŞİM KAZASI
Türk diplomatik kaynaklar ise Hollande’ın açıklamasının mühim bir iletişim kazasına yol açsa da sürpriz bir gelişme olmadığına dikkat çekiyor. Ayrıca Ermeni lobisinin talep ettiği soykırımı inkâr tasarısının meclis gündemine kanun olarak değil, yaptırım gücü daha düşük olan bir kararname şeklinde gelme ihtimali bulunduğuna vurgu yapıyor. Ay sonunda Sosyalist Parti Meclis Grup Başkanı Bruno Le Roux başkanlığında Ermeni toplumu temsilcilerinin de katıldığı bir çalışma toplantısı yapılması bekleniyor. Fransız Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilen inkâr kanun tasarısının aynı şekilde meclis gündemine gelmesi mümkün değil. Bu nedenle, soykırımı iddialarını inkârını suç sayan tasarının kanun teklifi olarak değil, kararname olarak gündeme getirilebileceği belirtiliyor.

Yorumlar kapatıldı.