İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Artık ‘1915’te birşey olmadı’ diyen bir bakan yok

Mustafa Karaalioğlu / PARİS

Türk-Ermeni ilişkilerinin 1915’e sığdırılamayacağını belirten Davutoğlu, “Ermenilerin karşısında artık ‘1915’te birşey olmadı’ diyen bir bakan yok. ‘Ne yapılacaksa beraber yapalım’ diyoruz. Ama tek taraflı bir suç deklarasyonu değil” dedi. Dışişler Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enmenistan’la imzalanan protokollerin hayata geçirilememiş olmasının Kafkasya’daki istikrara olumsuz etkide bulunduğunu söyledi. Davutoğlu, Suriye’nin Dostları Toplahtısı için gittiği Fransa’nın başkenti Paris’te gazetecilerle yaptıığ sohbette, “Keşke protokoller hayata geçirilseydi. Bunu hep istedik ama Türkiye’deki faktörlerden ziyade dış dengeler buna mani oldu” dedi.

Sarkisyan kazanırsa adım atabilir
Bakan Ahmet Davutoğlu şunları söyledi: Kafkasya’daki dengeler protokollerin hayata geçişine mani oldu. Ermenistan geçmişte işgal ettiği bir reyondan bile çekilseydi adım atılabilirdi. Olumlu yaklaşım göstermiş olsalar hem bizim sınır hem de Azerbaycan sınırı açılacaktı. Bu konuda hala içim yanar, çok rahat yapabilirdik. Psikolojik faktörler nedeniyle olmadı. Ama Sarkisyan şimdi yeni seçim kazandı, adım atabilir. Türkiye’ye komşu olmak Erivan için avantajdır. Sınırlar açılırsa bölgede cazibe merkezi olurlar. Biz Ermeni meselesinde yeni yaklaşımlar geliştiriyoruz ama bunu 2015 perspektifiyle yapmıyoruz. Bugün artık diaspora kavramı değişmiştir. Sadece Türkler değil; bu topraklardan geçen herkes diasporadır. Ermeniler, Yahudiler, Rumlar, el Turco’lar dahil. Brezilya’daki Arjantin’deki Müslüman Araplar dahil bizim diasporamızdır. Bunlar bizim insanımız. Kültür, dili bize benzeşen insanlar. Büyükelçilere talimat verdim bütün bu gruplarla tem edecekler ve bazı etkinliklerine katılacaklar.
‘Gerekeni birlikte yapalım’ diyoruz
(Soykırım tartışmaları meselesi) Siyasi karardan ziyade psikolojiktir. Yeni iletişim araçlarıyla yaklaşmak lazım, oturup konuşacaksınız.  Türk-Ermeni ilişkileri tarihi 1915’e sığdırılamaz.  Ciddi bir çalışma içindeyiz ama bunu 2015 için yapmıyoruz. Herkesin acılarını anlak üzerine kurulu bir adil hafıza oluşturmamız lazım. Biz aynı dönemde çok açılar çekmiş bir milletiz. Almanlar gibi değiliz. Etnik kıyım yok, getto yok. O dönemde balkan harbinin oluşturğu bir travma var, buna karşılık bizi Anadolu’dan da sürecekler diye bir paranoya var. Ermenilere sizin acınızı reddetmiyoruz, anlıyoruz, ne yapılması gerekirse beraber yapalım, diyoruz. Ama tek taraflı bir suç deklarasyonu değil.  Bununla birlikte Ermenilerin karşısında 1915’te bir şey olmadı diyen bir Dışişleri Bakanı yok.

Yorumlar kapatıldı.