İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cenevre’de Soykırım meseleleri değerlendirildi

19 Haziran’da Cenevre’de BM İnsan Hakları Komisyonu 20. Oturum Dönemi çerçevesinde Avustralya, Macaristan,Nijerya, Tayland ve Uruguay temsilcileri ″savunma sorumluluğu ilkesi″ uygulaması konusunda İnsan Hakları Komisyonunun önemli rolünün araştırılmasına ilişkin üst dereceli bir etkinlik düzenlediler… Görüşmede Ermeni Delegasyonu bir duyuruda bulundu. Duyuruda savunma sorumluluğu ilkesinin insanlığın güvenlik sistemindeki önemi vurgulandı. Ermeni halkının 20. yy.’ın ilk Soykırımını yaşadığı, bunun sonucunda 1.5 milyon Ermeni’nin hayatını kaybettiği, bu sebeple Ermenistan’ın insanlığa karşı suçların engellenmesine yönelik her tip çabayı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. Bu çerçevede olumlu örnek olarak Ermeni Diasporası ve Ermenistan arasındaki işbirliği sonucunda onlarca ülkede Ermeni Soykırımının tanınmış olması gösterildi.

***
19 Haziran’da Cenevre’de BM İnsan Hakları Komisyonu 20. Oturum Dönemi çerçevesinde Avustralya, Macaristan,Nijerya, Tayland ve Uruguay temsilcileri ″savunma sorumluluğu ilkesi″ uygulaması konusunda İnsan Hakları Komisyonunun önemli rolünün araştırılmasına ilişkin üst dereceli bir etkinlik düzenlediler. Görüşmede devletin kendi halkını koruma sorumluluğu ve uluslararası toplum tarafından devletlere kendi halklarını soykırım, savaş suçları, etnik temizlik ve insanlığa karşı suçlara karşı savunması meselesinde destek tahsisi yükümlülüğü olmak üzere ″savunma sorumluluğu ilkesi″nin iki temel hükmü mercek altına alındı.
Görüşmede Ermeni Delegasyonu bir duyuruda bulundu. Duyuruda savunma sorumluluğu ilkesinin insanlığın güvenlik sistemindeki önemi vurgulandı. Ermeni halkının 20. yy.’ın ilk Soykırımını yaşadığı, bunun sonucunda 1.5 milyon Ermeninin hayatını kaybettiği, bu sebeple Ermenistan’ın insanlığa karşı suçların engellenmesine yönelik her tip çabayı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. Bu çeçevede olumlu örnek olarak Ermeni Diasporası ve Ermenistan arasındaki işbirliği sonucunda onlarca ülkede Ermeni Soykırımının tanınmış olması gösterildi.
Ermenistan Delegasyonu iki temel hükme ilişkin olarak 1.5 Ermeninin kırımının devletin kendi halkına yönelik savunma sorumluluğu ilkesinin başarısızlığa uğraması, 2.5 milyon Ermeninin kurtuluşu, Ermenistan, Ermeni Diasporası ve Ermeni halkının varlığını ise uluslararası toplum tarafından savunma yükümlülüğünün başarısı olarak nitelendirdi.
20 Haziran’da Polonya ve Macaristan temsilcileri Budapeşte Uluslararası Soykırım ve Kitlesel Suçların Engellenmesi Merkezi’yle beraber Raphael Lemkin anısına bir çalıştay düzenlediler. Çalıştay’da ″Soykırım ve kitlesel kırımların engellenmesi için Lemkin ödülünün tesisi″ konusu masaya yatırıldı.
Görüşmeler esnasında Ermenistan Delegasyonu bir duyuruda bulundu. Duyuruda  soykırımların engellenmesi konusunda Lemkin’in kıymet biçelemez rolüne değinildi. R. Lemkin’in bilindik ifadesi anıldı: «Biz çok çabuk unutuyoruz. Dün kurbanlar ″sadece″ Ermenilerdi, bugün ″sadece″ Yahudiler- ancak aynı zamanda Polonyalılar vd. Avrupalılar. Acaba yarın kim olur?». Ermeni Delegasyonu soykırımların engellenmesi konusuna katkıda bulunanlara Ermenistan Cumhurbaşkanlığı ödülü ve Soykırım Müzesi tarafından Ermeni Soykırımının araştırılması için öngörülen burs konusunda da bilgi verdiler.
Türk Delegasyonunun yanıt olarak ifade ettiği hususlar, hazır bulunanlar tarafından olumsuz olarak karşılandı ve bu Ermenistan Delegasyonuna değil aksine Lemkin’e yanıt olarak kabul edildi.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.