İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aram Ateşyan: Türkiye’de yıllık 60-70 Ermeni vaftiz edilip Hıristiyanlaştırılıyor

İstanbul Ermeni Patrikhane Genel vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Cumhuriyeti döneminde faaliyet gösteren kiliselerin sayısı 45’e, okulların sayısı ise 13’e düştü… Ermenihaber.am’in “İslamlaştırılmış Ermeniler arasında kendi Ermeni ve Hıristiyan kimliğini iade etmek için İstanbul Ermeni Patrikhanesine başvuranlar var mı?” sorusuna Ateşyan şöyle cevap verdi: ”Ermeni kimliklerini kanıtlayan belgeleri olanları hemen kabul ediyorum. Onlar Hıristiyanlık ve Ermenilik hakkında 6 aylık bir kurs alıyorlar.  Böylece Türkiye’de yıllık 60-70 Ermeni vaftiz edilip tekrar Hıristiyan oluyor.”

***
İstanbul Ermeni Patrikhane Genel vekili Başpiskopos Aram Ateşyan Ermenihaber.am’e verdiği demeçte 1914 yılına dek Osmanlı İmparatorluğunda döneminde patrikhanenin emrinde 2170 Ermeni kilisesi ile 2000 Ermeni okulunun bulunduğunu açıkladı. Ancak Türkiye Cumhuriyeti döneminde faaliyet gösteren kiliselerin sayısı 45’e, okulların sayısı ise 13’e düştü.
Aram Ateşyana göre Türkiye’deki Ermeni Apostolik kilisesinin takipçilerinin sayısı 70 bin.
Ermenihaber.am’in “Türk hükümeti Ermeni bütün tarihi kiliselerini niye Ermeni patrikhanesine iade etmiyor?” sorusuna cevap olarak Ateşyan kendilerinin, bütün bu kiliselerinin restorasyonu için gerekli miktarı olmadığını belirtti. Ayrıca Ateşyan papazların sayısının da az olduğunu bildirdi.
Aram Ateşyan “Biz şimdi Tigranakert kilisesinin restorasyonu bitiremiyoruz. Bir kilisenin restorasyonu için yaklaşık 1 milyon dolar gerekli. Devlet kiliseyi restore ettikten sonra müze ya da kültür evi olarak kullanıyorsa da biz kilisenin harabe olduğundan kurtarıldığını sanıyoruz, Bize 500 kilise bile iade etseler de, bütün bunların restorasyonu için bir milyar dolar gerekecek”, dedi.
Ermenihaber.am’in “İslamlaştırılmış Ermeniler arasında kendi Ermeni ve Hıristiyan kimliğini iade etmek için İstanbul Ermeni Patrikhanesine başvuranlar var mı?” sorusuna Ateşyan şöyle cevap verdi:
”Ermeni kimliklerini kanıtlayan belgeleri olanları hemen kabul ediyorum. Onlar Hıristiyanlık ve Ermenilik hakkında 6 aylık bir kurs alıyorlar. Sonra ise pasaportlarını resmi olarak değiştirtiyoruz.  Böylece Türkiye’de yıllık 60-70 Ermeni vaftiz edilip Hıristiyanlaştırılıyor”.
Ermenihaber.am-İstanbul

Yorumlar kapatıldı.