İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Maraşlı Ermeni Amerikan eski savaş gemisini nasıl kurtardı?

Boston 4 Temmuz’da aralarında 1812 yılı savaşında başarılara imza atmış «Old Ironsides» savaş gemisinin de olduğu ″Yelkenlilere″ merhaba dedi. Ancak bir Ermeni göçmenin çabaları olmasaydı «Old Ironsides» olarak bilinen «USS Constitution» gemisi 20. yy. başında hurdaya gidecekti.

The Armenian Weekly’nin yazdığı habere göre; ABD, Büyük Britanya’yla yaptığı savaşın 200. Yıl kutlamalarında «Old Ironsides»in rolünü özellikle vurguladı ve burada göçmen Movses (Moses) Gülesyan’a ilişkin yerinde bir hatırlatmada bulundu. Gülesyan Amerikalıları birleştirmeseydi gemi hurdaya verilmekten kurtulamayacaktı.
Maraş doğumlu Movses Gulesian, yeni Dünyada başarının sembollerinden biriydi. 1883 yılında beş parasız New York’a gelen Gulesian önce Worcester’a taşındı  daha sonra nihai olarak Boston’a yerleşti ve burada bir bakır fabrikası açtı.
Gulesian 1905 yılında yurtseverlik hislerinin de etkisiyle ABD Denizcilik Bakanı  J. Bonaparte’a bir telgraf yollayarak «Constitution»-«Old Ironsides» için 10 bin dolar versem, satar mısınız?″ teklifinde bulundu. Haber tüm gazetelerde yer alırken, bir gazeteci geminin bir Ermeniye satılmasının  Türk sultanını rahatsız edebileceği öngörüsünde bulundu.
Gulesian’sa buna ilişkin olarak ″Onları eski bir fırkateynin bir gece aniden Boston’dan  Akdeniz’e kadar yüzerek Türkiye’nn  korumasız limanlarını top atışına tutacağına ikna ederse, bu iyi bir şaka olarak kabul edilebilinir″ dedi.
Gulesian’ın çabaları kamuoyu desteği aldı ve gemi kurtuldu. Gulesian bu rolünden ötürü «Old Ironsides» Birliği başkanlığına seçildi.

Yorumlar kapatıldı.