İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni kartını’ geri çektiler

Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ile görüştü..Yeni hükümetin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının suç sayılmasını öngören yasa tasarısı hazırlığına girip girmeyeceğine ilişkin soru üzerine de Fabius, bu konunun Fransız siyasetçiler için hassas bir konu olduğunu ifade ederek “Daha önce bildiğiniz gibi parlamentoda kabul edilen yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Biz aynı yolu izlersek yine Anayasa Mahkemesi tarafından reddedileceği çok açık. Bizim aynı yolu izlememiz mümkün görünmüyor” ifadesini kullandı.

***
Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ile görüştü.
Fabius: ‘Daha önce bildiğiniz gibi parlamentoda kabul edilen yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Biz aynı yolu izlersek yine Anayasa Mahkemesi tarafından reddedileceği çok açık. Bizim aynı yolu izlememiz mümkün görünmüyor’
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Paris’te biraraya geldi.
Fabuis, Dışişleri Bakanlığı’nda Davutoğlu ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmede başta Suriye olmak üzere, Afganistan ve Ortadoğu’daki gelişmeler, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, ticari ve kültürel konuları ele aldıklarını belirtti.
Fransa’nın, Türkiye’nin AB ile ilişkilerini ileriye götürmesi konusunda kararlı olduğunu belirten Fabius, “İstikrarsız bir bölgede müttefikimiz Türkiye vazgeçilmez bir aktör ve istikrar unsuru” dedi.
Fabius, Suriye konusundaki perspektiflerin çok yakın olduğunu vurguladı.
Fransa’da çok sayıda Türk vatandaşının bulunduğunu söyleyen Fabius, bu kişilerin köprü vazifesi görebileceğini belirtti.
Fabuis, “İki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını iyi niyetli bir yaklaşımla gidermek istiyoruz” diye konuştu.
-Dışişleri Bakanı Davutoğlu-
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada, Fabius’un önemli bir devlet adamı olduğunu ve onunla görüşmekten onur duyduğunu belirterek, “Yeni bir dönemi başlatma iradesini göstermek için buradayız. Türk-Fransız diplomatik ilişkilerinin tarihi dünya diplomasi tarihi açısından da büyük öneme sahip. Dostane ve kapsamlı görüşme oldu. Mevcut görüş ayrılıkları ortada. Ancak bunları gidermek için iç politik kaygılarla değil, ortak bir vizyonla hareket etmeye karar verdik” dedi.
Davutoğlu, ikili ilişkilerde önemli bir potansiyel olduğunu ve iki ülke arasındaki iş ticaretinin 15 milyara çıkartılmasını hedeflediklerini belirterek, ulaştırma, enerji ve turizm alanında önemli projeler geliştirebileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağını kaydetti.
Davutoğlu, bu ziyaret sırasında Fransa parlamentosunun kabul ettiği yasanın ardından Türkiye’nin uygulamaya koyduğu tedbirlerin kaldırıldığını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Fabius’un Türkiye’nin Bordeaux ve Nantes’da açmak istediği başkonsolosluklarla ilgili formalitelerin tamamlanması talimatını kendisine ilettiği söyledi.
-Türkiye-AB-
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türkiye’nin bölgede önemli ve vazgeçilemez bir aktör olduğunu belirterek, Fransa’nın Türkiye’nin AB ile müzakerelerde 5 faslı engellenmesine ilişkin vetonun kaldırılıp kaldırılamayacağına ilişkin soru üzerine, “Yeni hükümet elindeki dosyaları dikkatli şekilde gözden geçiriyor. İyi niyetli yaklaşıp sorunları çözmek istiyoruz” dedi.
Yeni hükümetin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının suç sayılmasını öngören yasa tasarısı hazırlığına girip girmeyeceğine ilişkin soru üzerine de Fabius, bu konunun Fransız siyasetçiler için hassas bir konu olduğunu ifade ederek “Daha önce bildiğiniz gibi parlamentoda kabul edilen yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Biz aynı yolu izlersek yine Anayasa Mahkemesi tarafından reddedileceği çok açık. Bizim aynı yolu izlememiz mümkün görünmüyor” ifadesini kullandı.
Davutoğlu da, Türkiye’nin 2005 yılında bu konunun tarihçiler tarafından ele alınması isteğine dikkati çekerek “Biz tarihi siyasileştirmeden her türlü işbirliğine hazırız” dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Bizim karşı olduğumuz konu tek taraflı olarak siyasilerin halkların acılarını istismar etmesi” diye konuştu.
A.A.

Yorumlar kapatıldı.