İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Değerli Eğitimci Eliz Manas’ı Kaybettik

İsmi Dadyan okulumuz ile özdeşleşen Okul müdürlerinden Oryort Eliz Anna Manas’ı kaybettik. Eliz Anna Manas’ın cenazesi 4 Temmuz Çarşamba günü, saat 13.00’de  Bakırköy Surp Azduvadzazin Kilisesinden kaldırılacaktır. 
 Işıklar içinde yatsın. Dadyan ailesinin ve Ermeni cemaatinin başı sağ olsun. 

ELİZA ANNA MANAS BİYOGRAFİ
        Dadyan okuluna uzun yıllar emek veren, unutulmaz müdire Eliz Manas 1926 yılında Gedikpaşa’da doğdu. İlköğrenimini semtin Mesropyan İlkokulunda, ortaokulu Esayan ve liseyi Getronagan Lisesinde tamamlamıştır.
        1943’de liseden mezun olduğu yıl Kumkapı Protestan Okulunda öğretmenliğe başlamış ve 1948’e kadar bu görevini sürdürmüştür.
        1948 yılında davet edildiği Dadyan Okulu önce görev adresi  daha  sonra  da giderek hayatının tek amacı ve merkezi haline gelmiştir.
          Çalışkanlığı, gayreti, özverisi ve liderlik vasıfları ile kısa sürede Vakıf Yönetiminin dikkatini çekmiş ve  1951  yılında  kendisine  müdürlük görevi teklif  edilmiştir.  Çok  genç olması nedeniyle önce  teklifi kabul  etmekte  tereddüt etmiş,  ancak  çevresindekilerin de  telkinleri ile  görevi kabullenmiştir. Uzun yıllar  benzerine  az  rastlanır  bir aşkla  kendisini  okula adayan  Eliz  Manas  Bakırköy’ün  dokuz  farklı dönem Yönetim Kurulu ile çalışmıştır.
        Döneminde Bakırköy daha küçük ve tenha bir semt iken  5 sınıfı  ve 110 öğrencisi ile eğitim veren Dadyan İlkokulu,  Eliz  Manas’ın  müdürlüğü döneminde ortaokula dönüşmüş  ve  semtin de gelişerek kalabalıklaşması sonucunda 618 leri bulan mevcuda ulaşmıştır.
       Dönemin   değerli   yardımseverleri     Jirayr  Terziyan,  Yetvart  Tersagyan,  Garabet  Topuzyan  ve Hovannes Çilingiryan’ın maddi katkılarıyla ortaokula  dönüşen Dadyan Okulu yine  Eliz Manas’ın üstün
çabaları ile Murat Yağan ve Vahram Pabuçcuyan’ın maddi destekleri sonucunda bir salona ve merkezi
Isıtma sistemine kavuşmuştur. Yine kendi döneminde Okul çift şube olarak öğretimine başlamıştır.
        Oriort   Eliz  Manas  emekliliğine  kadar  hep  ilkokul müdiresi olarak  kalmış  ve  ortaokul  müdürleri sırasıyla   Kapriel  Basmacıyan,  Diruhi  Begyan  ve  Arşaluys  Gugasyan  ile  hep  uyumlu bir  beraberlik içerisinde görevini sürdürmüştür.
              O  kendisini tanıyan herkes  üzerinde  unutulmaz etkiler bırakmıştır.  Hem  öğretmenleri,  hem  velileri hem de öğrencilerine karşı büyük sevgi ve saygı duymuş,  Yönetim Kurulları- Okul Aile Birlikleri ile  uyum  içerisinde çalışmıştır.  Anadili öğretimine büyük önem vermiş, öğrencilerine kültürlerini, edebiyatlarını, tarihlerini öğretebilmek amacını taşımıştır.
         Bugün Eliz Manas’ın dünyanın dört bir yanından öğrencileri, velileri, meslektaşları ve tanıyan herkes kendisini sevgiyle hatırlıyor ve onun anısı önünde saygı ile eğiliyorlar.
    

Yorumlar kapatıldı.