İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arda Ardaşes Agoşyan Orkestra Şefliği Masteri

Arda Ardaşes Agoşyan, 23 Haziran 2012 Cumartesi günü gerçeklesen bir sınavla London College of Music’ten (LCM, West London University) Orkestra Şefliği üzerine yüksek lisans diplomasi almaya hak kazandı. 2011 yılında yine ayni üniversitenin aynı biriminden (LCM) Kompozisyon alanında da yüksek lisans diplomasini alarak, bu diplomayı Türkiye’de alabilen ikinci kişi olmuştu. Agoşyan, Orkestra Şefliği alanında almaya hak kazandığı bu diplomayı ise Türkiye’de alan ilk ve tek kişi. Agoşyan ayrıca, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan Kontrbas doktorasına sahip.

Londra’dan gelen tüm LCM sınavlarının başkanı ve orkestra şefi Philip Aldred tarafından yürütülen, 23 Haziran 2012 tarihli 2,5 saat suren sınavın ilk basamağında, Agoşyan’ın seçmiş olduğu Handel, Mozart, Frank Bridge ve Gomidas’tan birer eser ile kendi bestesi olan koro eslikli “23. Mezmur” adli eserin, kurallar gereği provaları yürütüldü. Kendisinin kurduğu a cappella CorISTAnbul Oda Korosu’na ilave olarak yaylı sazlar beşlisi ve kilise orgundan oluşan “CorISTAnbul Sextet” de bu sınavda yerini aldı. Bu bolumun bir aşamasında, Adler, çalgıcılar ve koroyla yalnız kalarak, onlara çalışma düzeni konusunda sorular sordu ve şefin duyup duyamayacağımı daha fazla ölçmek adına onlardan hatalar yapmalarını istedi. Agoşyan’ın, ekibinden hiç beklemediği hatalar karsısındaki tavrını ve bunları nasıl çözdüğünü de görmüş oldu.
İkinci basamak Aldred ile birebir gerçekleşti. Orkestra Şefliğinin en zor yönü olan müzikal yorumlamanın ölçüldüğü bu aşamada, Agoşyan’a mesleğin en ince detayları soruldu. Agoşyan, bu bölümü de başarıyla geçtikten sonra son asamaya geçmeye hak kazandı.
Uçuncu ve son basamak sınavın “Desifraj” kısmiydi. Kendisinden modern tarzda yazılmış, önceden bilmediği bir eseri sadece 5 dakika göz atarak yönetmesi, hatta çalıştırması istendi. Bu bolum de başarıyla geçildikten sonra, Aldred inisiyatif kullanarak kurallar dışına cıktı ve Agoşyan’ın sınavı başarıyla geçtiğini sözlü olarak ilan etti ve kendisine övgüler yağdırdı.
Aldred bir sürpriz daha yapıp Agoşyan’ı ve ekibini Londra’ya konser vermek üzere davet etti. Ayrıca, daha sonra yaptıkları konuşmalarda, Agoşyan’in bir besteci olarak da çalışmasını (23. Mezmur’u) çok beğendiğini sözlerine ekleyerek Bestecilik üzerine de doktora yapmasını tavsiye etti.
Arda Ardaşes Agoşyan orkestra Şefliğiyle ilgili teklif ve projeleri şimdiden değerlendirmektedir. 2012-2013 sezonundan itibaren, Coro Anatoliano ve I Piccoli Coro Anatoliano (çocuk korosu) topluluklarının koro ve orkestra Şefliğini üstlenmiş durumdadır ve ayrıca, Alman Protestan Kilisesi’nin orkestra ve koro Şefliği ile organistlik görevini icra edecektir. Agoşyan, kontrbas solistliği ve besteciliğe ilave olarak halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Kontrbas ve Oda Müziği dersleri vermekte, konservatuarın çocuk ve gençlik korolarının Şefliğini sürdürmektedir. 2011 yılında kurduğu ve a cappella olarak çalışmalarını devam ettirdiği CorISTAnbul Oda Korosu’nun şefi ve müzik direktörüdür.
İlişikte, fotoğraflar ve sonucun açıklandığı bir kısa bir video bulunmaktadır. İlk fotoğraf provadan bir ani, ikincisi sınavdan önce çekilen toplu bir fotoğraf. Sonuncusu ise Philip Aldred’in, solo yapan kişiden şeften habersiz hata yapmasını istediği ve şefin tepkisini ölçmek üzere takındığı dikkatli hallerini yansıtan bir kare…
Video: https://www.facebook.com/photo.php?v=10151024273946355
Daha fazla fotoğraf için: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.383218975074599.87040.165380943525071&type=1
Arda Ardaşes Agoşyan’ın menajeri:
Karolin Sari
karolin@nayat.org
Nayat Organizasyon ve Halkla İlişkiler
tel. 0212 233 55 03 – 0533 690 77 27

Yorumlar kapatıldı.