İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ali Bayramoğlu ve Ermeni olmak

Erkam Tufan Aytav /Haber 7

Zordur Türkiye’de Ermeni olmak. İki toplum arasında özellikle son yüz yılda yaşanmış acı olaylar Türkler ile Ermeniler arasında derin bir çatlak meydana getirdi. Bu çatlak günümüzde iki toplum arasında güvensizlik olarak karşımıza çıkıyor… İnsanları sırf Ermeni olduğu için suçlayanlara karşı diyecek söz bulamıyorum. Abdullah Öcalan hakkında devletin uçaklarından Ermeni dölü diye afişler atılırdı bir zamanlar. Böyle devletin Ogün Samastları her zaman olur… Benim sözüm onlara değil. Benim sözüm Ermeni olup da kendisini gizleyenlere kızanlara.

***
@nuhgonultas: Ermeni başka, kripto Ermeni başka. Etyen Mahçupyan da Zaman’da yazıyor, ona kimse bir şey diyor mu? Demiyor, o Ermeni olduğunu gizlemiyor.
Değerli dostum Bugün gazetesi yazarı Nuh Gönültaş bu twiti atınca bu yazıyı yazmadan edemedim.
Biliyorsunuz geçen hafta bir internet sitesi Yenişafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu’nun kripto (gizli) ermeni olduğunu ima etti, tabiri diğerle ‘suçladı’.
Sayın Bayramoğlu’nun aslen Ermeni mi değil mi bilemem, beni de ilgilendirmez. Ben insanların ne yaptığına bakarım.
Bu durum, yani insanların Ermeniliği ile suçlanması ilk değil ülkemizde. Hatırlarsanız CHP eski milletvekili Canan Arıtman, Abdullah Gül için de aynı şeyi söylemişti. Sayın Gül’de Ermeni olsam ne olacak demek yerine bunun bir iftira olduğunu ifade etmişti.
Zordur Türkiye’de Ermeni olmak. İki toplum arasında özellikle son yüz yılda yaşanmış acı olaylar Türkler ile Ermeniler arasında derin bir çatlak meydana getirdi. Bu çatlak günümüzde iki toplum arasında güvensizlik olarak karşımıza çıkıyor.
CHP’li Kemalist kesimden, muhafazakâr dindar kesime kadar bu fark etmiyor. Benzer refleksler görebiliyoruz.
Yaşanmış travmaların bunda etkisi büyük. Yoksa bu topraklarda yakın dönem hariç insanları ırkından dolayı hiç hor görülmedi. Bu arızalı bakış açısının giderilmesi günümüzün hayati meselesi olarak önümüzde durmakta.
İnsanları sırf Ermeni olduğu için suçlayanlara karşı diyecek söz bulamıyorum. Abdullah Öcalan hakkında devletin uçaklarından Ermeni dölü diye afişler atılırdı bir zamanlar. Böyle devletin Ogün Samastları her zaman olur.
Benim sözüm onlara değil. Benim sözüm Ermeni olup da kendisini gizleyenlere kızanlara.
İşte burada kardeşim Nuh’un twitine sözü getirmek istiyorum. ‘Bizim itirazımız Ermeni oluşuna değil, Ermeni oluşunu gizleyenlere’ diyenlere söyleyecek sözüm var.
Evet, doğrudur bu ülkede Ermeni olup da adı Ahmet, Mehmet, Hasan olan ve kimliğini gizleyen Ermeniler var. Evet, var ama kimliği gizleyen kim yok ki? Türkiye Türkiye değil koskoca bir maskeli balo. Tarikatçısından, cemaatine, komünistinden, Alevisine, Süryanisine herkes toplumsal alanda kimliğini gizler bu ülkede. Yani özeten her kimliğin kendince bir kriptosu vardır ülkemizde.
İnsanların nesebini araştırıp suçluymuş gibi ‘vay sen aslen Ermeniymişsin yakaladım seni kripto’ demek bu açıdan anlamsız.
Meselenin bir başka boyutu da şudur;
Haksız yere tehcire maruz kalmamak için pek çok Ermeni, Ermeniliğini gizleyerek yaşamaya devam etti bu ülkede. Bu gayet anlaşılabilir bir durumdur.
1915’ten bu yana dışarıda başka evinde başka çift kimlikli Ermeniler aramızda hep yaşaya geldiler. Gerek devletin gerek toplumun Ermenilere bakışı bu çift kimlikli Ermenilerin kimliğini açıklamalarına engel oldu.
Yıllar önce Ermeni Patriği Mutafyan’dan dinlemiştim, son dönemler de bazı vatandaşların gelip vaftiz olduklarından bahsetmişti. Bunlar gizli Ermenilerdi. Demokratikleşme süreci onları kendi kimliklerini açıklamaya sevk etmişti.
Bu satırları yazarken Yüreğine Sor filmini hatırladım. Film Osmanlı’nın Tanzimat dönemini anlatıyor. Olay Karadeniz’in bir köyünde geçiyor. Eşit vatandaşlık gündeme gelince aslen Rum olan köylüler kimliklerini açıklamakla açıklamamak arasında gitgeller yaşıyorlar. Gerçekten çok ilginç bir film, izlemenizi tavsiye ederim.
Zor bir karardır bu. Yıllardır eşiniz dostunuz sizi Müslüman bilmiştir, birden bire karşılarına çıkıp ben aslında Rum’dum veya Ermeniydim demek öyle kolay değildir.
Hele hele toplumsal baskı hala devam ediyorsa.
Onun için @nuhgonultas: Ermeni başka, kripto ermeni başka. Etyen Mahçupyan da Zaman’da yazıyor, ona kimse bir şey diyor mu? Demiyor, o ermeni olduğunu gizlemiyor. Twitine katılmıyorum Nuh, ne dersin haksız mıyım?
Erkam Tufan Aytav – Haber 7
erkamaytav@hotmail.com
twitter.com/erkamtufan

Yorumlar kapatıldı.