İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Flash… Flash… Surp Pırgiç’e Arsasının bir bölümü, bir imalathane ve bir Dükkan İade Edildi

Vakıflar: Kilise’nin

Okan KONURALP /Hürriyet
İstanbul’un en değerli yerlerinden biri olan 98 dönümlük Göksu/Panaiya Ayazması, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi tarafından Kandilli Metemorfosis Hz. İsa Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na iade edildi. Vakıflar Meclisi’nin kararıyla cemaat mallarının iadesi sürecinin, yüzölçümü bakımından en büyük iadesi gerçekleşmiş oldu… Meclis’in iade kararları arasında Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi’nin karşısında bulunan 4 bin 632 metrekarelik arsa da yer aldı. Fatih bölgesinde 1576 metrekarelik bir imalathane ve Kapalıçarşı’nın içinde bulunan büyük zafer han’daki 17,5 metrekarelik bir dükkân hastane vakfı adına tescil edildi. (Bu sonucun alınmasında çok önemli bir rol oynayan Hastane yönetimini ve bu konuda yardımını esirgemeyen Vakiflar meclisi üyesi Laki Vingas’ı kutluyoruz. HYETERT)

***
İstanbul’un en değerli yerlerinden biri olan 98 dönümlük Göksu/Panaiya Ayazması, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi tarafından Kandilli Metemorfosis Hz. İsa Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na iade edildi. Vakıflar Meclisi’nin kararıyla cemaat mallarının iadesi sürecinin, yüzölçümü bakımından en büyük iadesi gerçekleşmiş oldu.
İSTANBUL Rum Cemaati’nin sosyal ve kültürel tarihinin en önemli alanlarından 98 dönümlük Göksu/Panaiya Ayazması, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi tarafından Kandilli Metemorfosis Hz. İsa Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na iade edildi. Ortodoks geleneğince ayazma olarak adlandırılan kutsal su kaynaklarının İstanbul’daki en önemli örneklerinden biri olan Göksu Ayazması, 1870 yılında Bahçıvan Argirios tarafından keşfedilmişti.
Kalabalık panayır
O tarihten el konulduğu tarihe kadar her 8 Eylül’de Rum Cemaati’nin en önemli panayırına ev sahipliği yapan Göksu Ayazması Alanı’nın iade kararı salı günü alındı. Vakıflar Meclisi’nin kararıyla cemaat mallarının iadesi sürecinin yüzölçümü bakımından en büyük iadesi gerçekleşmiş oldu. İstanbul Rum Cemaati, iadenin gerçekleşmesi nedeniyle geçen yıl sembolik düzeyde kalan panayırın bu yıl geniş katılımlı olarak düzenlenmesi için düğmeye bastı.
Neden iade edildi?
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem iade kararıyla ilgili olarak, “Kandilli Metemorfosis Hz. İsa Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı, içinde kagir ayazma ve ahşap kahvehanesi olan arazinin vakıfları adına tescili için başvuruda bulunmuştu. 1936 Beyannamesi kapsamında alan da özet olarak ‘Metemorfosisi Kilisesi’ne ait Göksuyu’nda Rum Panayia Ayazması etrafındaki hudut’ ibaresiyle kayıt altına alınmış. Bu doğrultuda yapılan başvuru üzerine iade gerçekleşti” bilgisini verdi.
Surp Pırgiç iadesi
Meclis’in iade kararları arasında Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi’nin karşısında bulunan 4 bin 632 metrekarelik arsa da yer aldı. Fatih bölgesinde 1576 metrekarelik bir imalathane ve Kapalıçarşı’nın içinde bulunan Büyük Zafer Han’daki 17,5 metrekarelik bir dükkân Hastane Vakfı adına tescil edildi.
Hükümetin  kararlılığı
VAKIFLAR Meclisi’nin Azınlık Cemaati Vakıfları temsilcisi Laki Vingas, iade ile ilgili olarak şunları söyledi: “Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi son toplantılarında, cemaat vakıflarına kamuoyunun da dikkatini çeken iadeler gerçekleştiriyor. Bu iadeler, hükümetimizin göstermiş olduğu siyasi iradenin uygulama aşamasındaki kararlılığının da göstergesi. Umuyorum ki bu güzel gelişmeler her alanda devam edecek ve cemaatlerimizin çok önemli ve değerli kurumları olan vakıflarımızın hizmetleri gelişecek, gelecekleri garanti altına alınmış olacak. Göksu Ayazması ve tarihi panayırının yapılmış olduğu bu alan Rum cemaatinin geleneklerinde çok önemli bir yere sahip olduğu için iadeden de ayrıca mutluyuz.”

Yorumlar kapatıldı.