İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Prof. Dr. Daron Acemoğlu Galatasaray Ödülü’nün Sahibi Oldu

Türkiye’nin bilim, teknoloji, sanat ve kültür alanlarında yetiştirdiği kişilere destek vermek amacıyla hayata geçirilen Galatasaray Ödülü, dün akşam Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda gerçekleştirilen törenle sahibine takdim edildi. 2011 yılında “ekonomi” dalında verilmesi öngörülen Galatasaray Ödülü’nün ilk sahibi dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu oldu.

Devlet erkanından ve ekonomi dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı törene ev sahipliği yapan Galatasaraylılar Derneği Başkanı Av. Tevfik Bilge, törenin açılış konuşmasında söz aldı.
Galatasaray Ödülü’nün Galatasaraylılar Dernegi’nin geçmişten geleceğe uzanan değerlerini ifade ettiğini, Büyük Galatasaray Camiası’nın Türk bilim, sanat ve kültür dünyasına armağanı olduğunu belirten Tevfik Bilge, “Bizim asıl ödülümüz ise Galatasaray Ödülü’nün, Türk gençliği için özendirici olması ve gelecek kuşaklara yeni bir Galatasaray geleneği bırakıyor olmak. Seçici Kurulun oybirliğiyle ödüle layık gördüğü Prof.Dr.Daron Acemoğlu’nun Ekonomi bilimine katkıları ve uluslararası başarıları, O’nun, Galatasaray Ödülü’nün ilk sahibi olarak seçilmesinin ne  kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Sayın Daron Acemoğlu’nu tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, kurumların ekonomideki rolü üzerine yaptığı çalışmaları ve ekonomi bilimine yaptığı büyük katkılarıyla tanınan Daron Acemoğlu törende yaptığı konuşmada, “Galatasaray Ödülü’nü almamın benim için çok önemli bir manası var. Özellikle bunun ilk Galatasaray Ödülü olması, beni çok gururlandırıyor. Galatasaray Lisesi benim düşüncelerimin ve eğitimimin temelini sağlayan bir kurum. Galatasaray Lisesi’nde aldığım düşünce yapısıyla henüz lisedeyken sosyal bilimlerin matematiksel bir şekilde yapılması gerektiğine inanmış ve bu konularda daha sistematik ve daha aydınca düşünmeye ilk olarak okuldayken başlamıştım. Bu açıdan Galatasaray’ın benim için çok büyük bir önemi var. Ayrıca Galatasaraylılar Derneği’nin Türkiye için ne kadar önemli bir kurum olduğunu biliyorum. Bu yüzden Galatasaray Ödülünün bana verilmesi benim için çok anlamlı, çok özel ve çok onur verici bir olay… Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi. 
“Why Nations Fail” adlı kitabı önümüzdeki günlerde Türkçe’ye çevrilecek olan Daron Acemoğlu Nisan ayında da Nemmers Prize ödülünün sahibi oldu. Daron Acemoğlu’ndan önce bu ödülü kazanmış dokuz kişiden beşiinin sonrasında Nobel kazandığı Nemmers Prize, Daron Acemoğlu’nun 2005 yılında kazandığı John Bates Clark Ödülü gibi, bir anlamda Nobel’in habercisi kabul ediliyor.
Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile yapılan detaylı röportajı, Galatasaray Dergisi’nin Ağustos ayında çıkacak olan 115. sayısında bulabilirsiniz.
Galatasaray Ödülü Hakkında
Galatasaraylılar Derneği tarafından, Galatasaray Lisesi’nin 531 yıldır Türkiye’ye kazandırdığı başarılı insan gücünün topluma örnek olmasını amaçlayarak, bilim, teknoloji, sanat ve kültür alanlarında ulusal ve uluslar arası başarı kazanmış kişilere takdim edilmek üzere ihdas edilen Galatasaray Ödülü bu yıl ilk defa verildi.
Galatasaraylılar Derneği Başkanı Av.Tevfik Bilge, Dr. Reha Bilge (Seçici Kurul Başk.), Prof.Dr. Emin Darendeliler, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof.Dr. Günay Anlaş, Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fak. Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şakir Ersoy, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ekonomist Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ve Sabancı  Üniversitesi Öğretim görevlisi ve TC Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Ersel’den oluşan Galatasaray Ödülü Seçici Kurulu, Galatasaray Ödülü’nün hedef ve ilkelerini belirleyerek Galatasaray Ödülü’nün her yıl bilim, kültür, sanat ve teknoloji dallarından birinde üstün başarılar sağlamış, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişiye verilmesine karar verildi ve 2011 yılında ödül verilecek bilim dalı “ekonomi” olarak seçildi.
Seçici Kurul’un yapmış olduğu toplantıda adaylar arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda  “Galatasaray Ödülü“nün oybirliğiyle, ekonomi bilimine büyük katkılarda bulunan Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na takdim edilmesine karar verilmiştir.

Yorumlar kapatıldı.