İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu’na ‘vakıf’ sorusu

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, “Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan devletlerindeki Türk vakıflarına ait taşınmazlar ve vakıf eserleri adı geçen ülkelerde yaşayan Türk azınlık mensuplarına iade edilmezken ülkemizdeki Hıristiyan azınlıklara ait cemaat vakıflarına ait taşınmazların ilgili vakıflara iade edilmesi karşılıklılık ilkesine uygun mudur?” diye sordu. (CHP’nin değişmeyen İttihat ve Terakki zihniyeti işte bu. Ne yazık ki milletvekili karşılıklılık ilkesinin  vatandaşlara uygulanamayacağını bile bilmiyor. HYETERT)

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
“Ülkemizdeki Hıristiyan azınlıklara ait cemaat vakıfları anlaşmalara uygun olarak korunmuş olmalarına rağmen Balkan ülkelerindeki Türk vakıfları ise maalesef korunmamışlardır” diyen Türeli, şu soruları yöneltti:
“Karşılıklılık ilkesi gözetilmeden tek taraflı olarak yapılan bu türlü düzenlemeler ülkemizin ulusal menfaatlerine uygun mudur?
Hiçbir karşılık almadan yapılan bu düzenleme sonucunda Balkan ülkeleri tarafından el konulmuş veya yok edilmiş olan Türk vakıflarına ait taşınmazların ilgili ülkelerdeki Türk azınlık mensuplarına iade edilmesi için neler yapmaktasınız?
Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan devletleri Türk azınlık vakıflarına ait taşınmazları iade etmemeye devam etmektedirler. Bu durumda ilgili ülkelere karşı herhangi bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz?
Türk vakıf eserlerini yok eden ve taşınmazlara el koyan Balkan ülkeleri hakkında son 10 yılda Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşları nezdinde herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Bu konuda neler yapıldı?
Bulgaristan’da yok edilmiş veya Bulgaristan devleti tarafından el konulmuş bulunan Türk azınlık vakıflarının Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlık mensuplarına ne zaman iade edileceği konusunda bilgi sahibi misiniz? Sizin bu konuda herhangi bir girişiminiz bulunmakta mıdır?
Yunanistan tarafından yönetimi Türklerin elinden alınmış olan Türk azınlık vakıflarının yönetiminin tekrar ülkedeki Türk azınlığa iade edilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır?
Varsa bu çalışmaların sonuçları hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu vakıflar Türk azınlık mensuplarının yönetimine ne zaman devredilecektir?”
ANKA

Yorumlar kapatıldı.