İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zirve davası 3 Eylül’e ertelendi

Zirve Yayınevi’nde 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili, 6’sı tutuklu 9 sanığın Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava, ek iddianame hazırlandığı gerekçesiyle 3 Eylül’e ertelendi.

Zirve katliamı davasının 39. duruşmasına başkanlık eden Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Osman Kandemir, tamamlanan ek iddianameye işaret ederek, mahkeme tarafından incelenmekte olan iddianamenin sonucunun beklendiğini söyledi.
Duruşmaya, tutuklu bulunduğu Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi’nden getirilen Varol Bülent Aral, söz alarak, 5 yıldan beri yargılanmakta olduğu dava nedeniyle hedef gösterildiğini ileri sürdü. Tahliyesini talep eden Aral, tutukluluğunun devam etmesi halinde Ramazan ayından sonra süresiz ölüm orucuna başlayacağını belirtti.
Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, ek iddianamenin incelenmesi süresini de değerlendirerek duruşmayı 3 Eylül 2012 tarihine erteledi.
Müdahil avukat Erdal Doğan, duruşma sonrası adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, iddianamenin kabul edilmemesi gibi bir hususu düşünmediklerini ifade ederek, sanıklara iddianamenin tebliği ve savunmalarını hazırlamaları yönünden bakıldığında erteleme tarihinin çok uzun olmadığını söyledi.
Özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin tartışıldığını anımsatan Doğan, “Şu anda CMK 250’deki değişiklikler gündemde. Ben hukukçu olarak özel yetkili mahkemelerin doğal yargı gereği kaldırılması gerektiği  düşüncesindeyim ancak CMK 250. maddede savcılara verilen yetkilerin bu gibi cinayetlerde düzgün bir şekilde kullanılmış olması, dokunulmazlık zırhına kimsenin sokulmadan, asker, polis, bürokratların işlemiş oldukları suçlardan soruşturulmuş olması Türkiye için tarihi bir döneme işaret etti” diye konuştu.
Duruşmada, tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler, tutuksuz sanık Hüseyin Yelki, avukatlarıyla birlikte hazır bulundu.
Ne olmuştu?
Malatya’da, 18 Nisan 2007’de, Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezindeki tedavisinin ardından, diğer zanlılarla birlikte tutuklanmıştı. Günaydın’ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde Cumhuriyet Savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı.
Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009’daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010’daki 29’uncu celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen’in ifadelerini de dikkate alan mahkeme heyeti, Aral’ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti.

Yorumlar kapatıldı.