İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Eşim Müslüman diye Rum cemaati dışladı’

Bilge Eser

3 kuşak İstanbullu Fedon Uzunoğlu, Rum Kilisesi ve cemaati tarafından dışlandığını ileri sürdü. Müslüman bir Türk’le evlendiği için ayrımcılık yaşayan Uzunoğlu dedikodular yüzünden “sünnetsizdir” raporu aldığını söylüyor. Dinler arası kardeşlik mesajlarına rağmen bir Müslüman’la bir gayrimüslim arasındaki evlilik ya da aşk ilişkisine cemaatlerin hoşgörüsü gitgide azalıyor. Son yıllarda nüfusu giderek azalan Rum cemaati içinde ise “Müslüman Türklerle” evlendikleri gerekçesiyle dışlanma yaşadıklarını belirten Rumların sayısında artış var. (Umarız doğrudur. Ermenilerde bizim solcu, devrimciler ile onların yetiştirmeleri ise giderek normalleştiriyor bu evlilikleri ve gönüllü asimilasyonu.)

Bu dışlanma, cemaate ait yerlerde ve kiliselerde iş bulamama, ortamlara çağırılmama şeklinde olabiliyor. Kökeni 1800’lü yıllardan bu yana İstanbul’a dayanan Rum vatandaşı İlhan Fedon Uzunoğlu, 5 yıl önce Müslüman bir Türk ile evlendikten sonra cemaati tarafından dışlandığını öne sürüyor. Gittiği kilisede arkasından “i Turki irtane!” (Türk geliyor) denildiğini, hakkında “sünnetli” şeklinde dedikodu çıkarıldığını belirtiyor.
“SÜNNETSİZDİR” RAPORU “
Müslüman eşimin ailesinden bile böyle ayrımcılık yaşamadım” şeklinde dert yanan Uzunoğlu (64), “Ne iş bulabiliyorum ne de kilisede rahat edebiliyorum. Dedikodular yüzünden bir Rum hastanesinden ‘Sünnetsizdir’ raporu bile aldım. Cemaate karşı kişiliğime hakaret davası açmayı planlıyorum” dedi. Uzunoğlu, birkaç yıl öncesine kadar makine parçası ticaretiyle uğraşıyordu ancak işleri kötü gidince kapatmak zorunda kaldı. Rum kültürüne ait bazuki çalgısında usta olan ve aynı zamanda müzik de icra eden Uzunoğlu, iş bulmak amacıyla Rum cemaatine ait kapıları çalmaya başladı. Anadolu yakasında, 4 yıldır başvurmadığı yer kalmadığını dile getiren Uzunoğlu, “Önce ‘seni bir cemaatine soralım’ diyorlardı, ardından da bütün kapılar kapanıyordu. Şüphelenmeye başladığımda, bir Türk ile evlendiğim için söylentilerin yayılmaya başladığını fark ettim” diye konuştu.
“ARKAMDAN DEDİKODU”
Uzunoğlu’nun iddiasına göre, bağlı bulunduğu kiliseye yeni atanan Yunan bir papaz, kendisinden çocuklara müzik dersleri vermesini istedi. Teklifi seve seve kabul eden Rum vatandaş, bir süre sonra papazın teklifi geri çektiğini öğrendi. “Ablam papazla konuştuğunda, beni bağlı bulunduğum kilisenin yönetimine sorduğunu ve bir Türk ile evli olduğum için ‘O artık bizden değil’ şeklinde bir yanıt aldığını söylemiş. Çok üzüldüm” ifadelerini kullandı. Patrikhane’den de iş istediğini ancak “Seni sorguladık ve referansa göre seni işe alamayız” şeklinde bir yanıt aldığını belirten Uzunoğlu, bu tür tavırların “Sünnetli” dedikodusu çıktıktan sonra dayanılmaz bir hal aldığını belirtti ve şöyle devam etti: “Birileri ‘Fedon sünnetliymiş’ şeklinde laf yaymış. O kadar ağrıma gitti ki ‘Para yedirip de Türk hastanesinden aldırmış’ demesinler diye Balıklı Rum Hastanesi’nden ‘Sünnetsizdir’ raporu aldım. O kadar utandım ki. Doktor bile ‘Ben bu yaşıma kadar böyle bir rezalet görmedim’ dedi.” Kilise cemaatinin “Bir Yunanlı fahişeyle evlenseydin de yine de Müslüman Türk ile evlenmeseydin” dediğini aktaran Uzunoğlu, şunları söyledi: “Arkamdan sessizce ‘Türk geliyor’ anlamına gelen ‘i Turki irtane’ diyorlar. Hayatım boyunca böyle bir dışlanma görmedim. Yaşadıklarım psikolojimi bozdu. Çok ağır bir gurur kırılması yaşadım. 5 yıl önce Müslüman biriyle evlenene kadar her şey ne kadar güzeldi. Yıllardır üzerimde baskı var, başlangıç noktası da benim cemaatimdir. Karımla o kadar mutlu ve mesudum ki. Onun ailesiyle hiçbir sorun yaşamadım. Bana ‘Enişte’ diyorlar başka da bir şey demiyorlar. Kendi cemaatim beni üzüyor.” Yargıya başvurmaya hazırlandığını belirten Uzunoğlu, “Dosyama sünnetsizdir raporumu, vaftiz belgemi de ekledim. Tek isteğim bu sözleri çıkaranların hesap vermesi. Rum cemaatinin bana sahip çıkmasını istiyorum. Bunları yapanlar adına özür dilensin” dedi.
BEŞ yıl ÖNCE MÜSLÜMAN BİR TÜRKLE EVLENDİ
Çok eski bir İstanbullu Rum ailenin çocuğu olan İlhan Fedon Uzunoğlu, 5 yıl önce Müslüman bir Türk ile evlendikten sonra cemaati tarafından dışlanmasını kabul edemiyor. Kilisede “i Turki irtane!” (Türk geliyor) denildiğini, hakkında “sünnetli” şeklinde dedikodu çıkarıldığını belirtiyor. 64 yaşındaki İlhan Fedon Uzunoğlu, Müslüman eşinin ailesinin böyle bir ayrımcılık yapmadığını söylüyor.
RUM PATRİKHANESİ SÖZCÜSÜ :
AYRIMCILIK HIRİSTİYANLIĞA SIĞMAZ
Fener Rum Patrikhanesi Sözcüsü Peder Dositheos farklı din nedeniyle dışlanmanın günah işlemek olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Münferit veya cemaat olarak böyle olaylar olmuş olabilir ancak bize yansıyan bir durum yok. Sayılarını söyleyemem ancak Patrikhane’de bile Müslüman Türk ile evli çalışanlarımız var. Hıristiyanlıkta ilk prensip sevgidir. Kimseyi Müslüman’dır, Musevi’dir diye dışlayamam çünkü bu Hıristiyanlığa sığmaz. Yapanlar varsa da günah işliyorlar. Ben de kişisel olarak Müslümanlarla evlenen 4-5 aile tanıyorum. Aramızda hiçbir problem yok. Sünnet raporu konusunda, böyle şeylere ehemmiyet vermesinler. Sünnetli sünnetsizliğine kim bakar. Sünnet denen şey sıhhi bir olaydır. Bu konuyu ciddiye alacak kimseyi tanımıyorum.”

Yorumlar kapatıldı.