İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler de anadilde eğitim istiyor

Hükümetin Kürtçenin okullarda seçmeli ders olarak okutulması kararı ardından Süryaniler de kendi ana dillerinde eğitim görmek istediklerini söyledi. (Lozan’dan vazgeçmemizi isteyenlerin kulakları çınlasın. Aynı duruma düşmemizi istiyorlar. Kaldı ki Lozan Antlaşmasına göre Süryanilerin de ana dilde eğitim hakkı vardır. HYETERT)

MARDİN DHA
 Süryaniler’in Diyarbakır-Mardin Metropoliti Saliba Özmen, “Kendi ana dilimizi öğrenme fırsatı bulmamız elzem, önemlidir. ’Turabdin bölgesi’ denilen Mardin’den Cizre’ye uzanan bu bölgede yaşayan Süryanilerin ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerine göç etmiş 300 bine yakın Süryani kitlesinin yüzde 80’ini Süryaniceyi ana dil olarak kullanıyor” dedi.
Metropolit Özmen, herkesimin ana dilini, kültürünü ve dinini doyasıya yaşamasını arzu ettiklerini kaydetti. Özmen, şunları söyledi: “Süryanice’de klasik ve konuşma dili var. Konuşma dilini özellikle Midyat ve çevresindekiler konuşuyor. Mardin, Diyarbakır ve çevresindeki Süryaniler de biraz Arapça ve Türkçe konuşur. Ancak, enteresandır. Süryanice bilmeyenler, yurt dışına çıktıktan sonra Süryanice öğreniyor. Süryaniler de ana dillerini öğrenme isteğinde bulunuyor.
Bunun hangi yöntemlerle yapılacağı konusunda, yeni anayasayla birlikte bazı adımlar atılacak. Bakıp göreceğiz.”

Yorumlar kapatıldı.