İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çağlayan: Ermenistan işgali sona erene kadar…

Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu toplantısı Kars’ta yapıldı… Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia ve Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ve iş adamlarının katılımıyla DSİ Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıda konuşan Ekonomi Balanı Zafer Çağlayan, Ermenilerin Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erinceye kadar Türkiye’nin Ermenistan ile diplomatik ilişkiye girmeyeceğini belirtti.

************
  
Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK organizasyonunda ilki 15 Şubat 2012’de Tiflis’te gerçekleştirilen Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu’nun ikincisi Kars’ta yapıldı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia ve Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ve iş adamlarının katılımıyla DSİ Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıda konuşan Ekonomi Balanı Zafer Çağlayan, Ermenilerin Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erinceye kadar Türkiye’nin Ermenistan ile diplomatik ilişkiye girmeyeceğini belirtti.
Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, üç ülkenin ekonomisinin geliştirilmesi adına başlatılan Forumun ikincisini yapmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesinin sadece üç ülkeyi bağlamakla kalmayıp, kıtaları ve dünyayı birbirine bağlayacağını ifade eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan; “Üç ülkenin bir çok ortak noktası var. Dünyanın ciddi bir darboğazdan geçtiği bir ortamda şükürler olsun ki Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, büyümede dünya rekorları kırıyor” dedi.
Bakan Zafer Çağlayan; “Azerbaycan’ın elde ettiği başarılar için başta sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i, Gürcistan için de sayın Saakaşvili’yi tebrik ediyorum. Üç ülkenin toplam milli geliri 850 milyar dolardır. Nüfus toplamları 90 milyondur. Üç ülkenin toplam dış ticaret hacmi 430 milyar dolardır. Türkiye’nin Azerbaycan’la olan dış ticaret hacmi geçen yıl itibariyle 3,5 milyar dolar, Gürcistan’la olan dış ticaret hacmi 1,5 milyar dolardır. Yani Türkiye’nin Azerbaycan ve Gürcistan’la olan toplam ticareti 5 milyar dolar, Gürcistan’ın Azerbaycan’la olan ticaret hacmi olan 800-850 milyon doları da eklediğinde üç ülkenin toplam ticaret hacmi 6 milyar dolar. İyi ama yeterli değil. 430 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olan üç kardeş, dost ülke arasındaki ticaret hacmini değil 6 milyar dolar, 16,26,36,46,56,66 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz” diye konuştu.
“İŞGAL SONA ERENE KADAR…”
Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu’nun Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz’i birleştirerek tüm dünyaya açıldıklarını kaydetti.
Çağlayan; “Türkiye, Ermenistan’a koymuş olduğu tavrı sonuna kadar sürdürecektir. Azerbaycan’ın hassasiyeti bizim hassasiyetimiz, sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erinceye kadar Türkiye Ermenistan’la hiçbir diplomatik ilişkiye girmeyecektir. Çünkü biz dedik ki iki millet bir devletiz. Türkiye, sadece Azerbaycan’da değil, dünyanın neresinde olursa olsun aynı anlayışa sahiptir. Türkiye, barış ve huzuru bozmak isteyenlerin her zaman karşısında olmuştur ve olacaktır” şeklinde konuştu.
Üç ülke arasındaki yatırımların da her geçen gün arttığının altını çizen Çağlayan, Azerbaycan’ın Türkiye’de 3 milyar dolar yatırımının olduğunu, ancak bunun 10’larca milyar dolara kadar çıkabileceğini ifade etti. Çağlayan, özellikle SOCAR’ın yaptığı yatırımları çok önemsediklerine de dikkat çekti.
Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia da tüm dünyanın çok önemli ekonomik zorluklardan geçtiğini, ancak üç ülkenin de sergilediği büyük ekonomik performansla tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi.
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kobalia, hükümetlerin arasında önemli bir işbirliği olduğunu kaydetti.
BTK projesini çok önemsediklerini anlatan Kobalia, özetle şunları söyledi:
“Üç ülkenin de alt yapıya yatırım yapması çok önemli. Çünkü bu alt yapıyı kullanacağımız, güçlü olduğumuz çok güçlü sektörlerimiz var. Bu güçlü yanlarımızı daha da güçlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz.”
Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev de bugünkü Forumun Azerbaycan’da çok büyük ilgi gördüğünü bildirdi. Foruma katılan Azerbaycanlı iş adamlarının işbirliğine hazır olduğunu dile getiren Mustafayev, üç ülke arasında olan işbirliğinin, tüm dünyayı kıskandıracak düzeyde olduğunu ifade etti.
İHA

Yorumlar kapatıldı.