İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Büyükelçisi Ermeni-Türk İlişkilerinin Normalleşmesinde Ani Köprüsünün Önemine Dikkat Çekti

USAID desteğinde «Ermeni-Türk İlişkilerinin Normalleşmesine Katkı» Projesi çerçevesinde Avrasya İşbirliği Fonu ve İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPOT) tarafından gerçekleştirilen Ermeni ve Türk gazetecilerin otobüs seyahati son günü Erivan’da ABD Büyükelçisi John Haffern’la bir buluşma gerçekleşti…ABD elçisi, Vatan muhabirini, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanından Ani tabelalarına ″Ermeni″ kelimesini ilave etmeyi talep edecek gönüllüler listesinde yer alması için ABD’nin Türkiye Büyükelçisiyle tanıtmaya hazır olduğunu ifade etti. Elçi Haffern, Ermenistan ve Türkiye arasındaki Akhuryan nehri üzerinde bulunan tarihi Ani Köprüsünün onarımının iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde önemli bir rol üstlenebileceğini de sözlerinde kaydetti.

*******
News.am
USAID desteğinde «Ermeni-Türk İlişkilerinin Normalleşmesine Katkı» Projesi çerçevesinde Avrasya İşbirliği Fonu ve İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPOT) tarafından gerçekleştirilen Ermeni ve Türk gazetecilerin otobüs seyahati son günü Erivan’da ABD Büyükelçisi John Haffern’la bir buluşma gerçekleşti.
Buluşmada ABD elçisi 14 gün süren otobüs seyahatine ilişkin Ermeni ve Türk katılımcıların intibalarını dinledi, onların sorularını yanıtladı. ABD elçisi ilişkilerin normalleşmesi sürecinde iki ülke gazeteci ve toplumsal kuruluş temsilcilerinin buluşmalarının önemli olduğunu kaydederek, sınırın açılmasının önemli olduğunu ancak bunun tek taraflı mümkün olmadığını ifade ederek ″Bu süreçte gazetecilerin rolü çok önemli. Biz sınırların açılmasına büyük önem veriyoruz. Bundan sonra ne yapılması gerektiğini tartışmalıyız″ dedi. Elçi ABD’nin sınırların açılması için her şeyi yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurguladı.
Ermeni-Türk protokolleri ve Türkiye tarafının onaylanma için Karabağ sorununun çözümünün önkoşul olarak sunulması konusunda John Haffern, bu meseleyle ABD, Rusya ve Fransa’dan oluşan AGİT Minsk Grubunun ilgilenmeye devam etmesinden, önkoşul ileri sürmenin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Türk gazeteciler de intibalarını paylaşırken sınırların açılmasının önemine dikkat çektiler. «Today’s Zaman» muhabiri sınırların açılmasına taraf olduğunu ifade ederek bu soruna ilişkin otobüs seyahati katılımcılarından «Amerika’nın Sesi» ve NEWS.am muhabiriyle bir röportaj gerçekleştirdi ve bu gazetede basıldı ve Internet sayfasında yer almakta.
Seyahate katılan «Vatan» gazetesi muhabiri, Ermeni Ani kent harabelerinde bulunan yapılar yakınında yer alan tanıtıcı tabelalarda ″Ermeni″ kelimesinin olmamasının kendisini ve arkadaşlarını şaşırttığını kaydetti. ABD elçisi, Vatan muhabirini, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanından Ani tabelalarına ″Ermeni″ kelimesini ilave etmeyi talep edecek gönüllüler listesinde yer alması için ABD’nin Türkiye Büyükelçisiyle tanıtmaya hazır olduğunu ifade etti. Elçi Haffern, Ermenistan ve Türkiye arasındaki Akhuryan nehri üzerinde bulunan tarihi Ani Köprüsünün onarımının iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde önemli bir rol üstlenebileceğini de sözlerinde kaydetti.
Buluşma sonunda «Internews Ermenistan» Toplumsal Kuruluşu direktörü Nune Sarkisyan, elçi Haffern’a geçen yılkı otobüs seyahati katılımcısı Ermeni ve Türk gazetecilerin makalelerinin de yer aldığı «Medya Diyaloğu: Ermenistan-Türkiye» kitabını takdim etti.

Yorumlar kapatıldı.