İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kayseri Surp Grigor Lusavoriç Kilisesi hacıları kabul etmeye devam ediyor

Avrasya İşbirliği Fonu tarafında «Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleşmesine destek» projesi çerçevesinde Ermeni ve Türk gazetecilerden oluşan grup Kayseri’nin en eski Ermeni Apostolik Surp Grigor Lusavoriç Kilisesini ziyaret etti.

*********
Ermeni kilise tarihinde önemli bir rol oynayan Kapadokya’nın Kesarya (şimdi Kayseri) kenti İstanbul Ermeni toplumu için, burada 1191 yılında inşa edilmiş Surp  Grigor Lusavoriç Kilisesi bulunduğundan önemli bir hac merkez olma özelliğini sürdürüyor  .
Avrasya İşbirliği Fonu tarafında «Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleşmesine destek» projesi çerçevesinde Ermeni ve Türk gazetecilerden oluşan grup Kayseri’nin en eski Ermeni Apostolik Sp. Grigor Lusavoriç Kilisesini ziyaret etti.
NEWS.am muhabirinin Kayseri’den verdiği bilgiye göre; kilisenin bakım ve korunmasını gönüllü üstlenen İstanbul Ermenisi Karapet Stepanyan kilise yakınında gazetecileri karşıladı.
Stepanyan yılda 2 kez İstanbullu Ermenilerden oluşan büyük hacı grubunun kiliseyi ziyaret edip ayine katıldığı bilgisini vedi. Yıl esnasında kiliseyi ziyaret edenlerin az olduğunu kaydeden Stepanyan, Kayseri’de sadece 4 Ermeni kaldığını, kiliseyi kenti ziyaret eden yabancılar ve Kayseri kökenli Ermenilerin ziyaret ettiğini kaydetti.
1191’de inşa edildiği kabul edilen kilise bazı iddialara göre daha eski bir tarihe sahip. Ermenilerin ilk Hıristiyan ruhani önderi Gripor Partev 4. yy. başında burada takdis edildi. Kilise 1859, 1885, 1996 ve 2009’da onarıldı. 1868 yılında kilise yanına bugün harabe durumunda olan Gümüşyan Okulu inşa edildi.
Kayseri Sp. Grigor Lusavoriç Kilisesinin son restorasyonu 28 Eylül 2008’de başladı ve 2009 Sonbaharında sona erdi. Onarım esnasında kilise çatısı ve alın kısmında çalışmalar gerçekleştirildi.
Onarım sonrasında kilisenin yeniden meshi 7 Kasım 2009’da, ilk ayin ise 8 Kasım 2009’da Türkiye Emenileri Patrikhanesi Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan tarafından icra edildi.
News from Armenia – NEWS.am
(Fotoröportaj)

Yorumlar kapatıldı.